CMG ziet netto winst met bijna eenderde stijgen

AMSTERDAM, 12 MAART. Het Brits/Nederlandse automatiseringsbedrijf Computer Management Group (CMG) heeft in 1995 een record netto winst geboekt van 10,87 miljoen pond sterling (27,5 miljoen gulden), een stijging van bijna 30 procent.

De omzet steeg met 34 procent tot 196,5 miljoen pond (497,1 miljoen gulden). Het grootste deel van de kosten van de beursgang eind vorig jaar (vier miljoen gulden) zijn hierin verdisconteerd. De omzet en winst overtreffen de verwachtingen, die CMG in december 1995 uitsprak.

De automatiseerder CMG legt zich toe op informatiemanagement, systeemontwikkeling en -beheer. Financiële dienstverleners en de overheid zijn de belangrijkste klanten van CMG, dat tweederde van zijn omzet in Nederland haalt.

In december 1995 ging het bedrijf naar de beurzen in Londen en Amsterdam, “het hoogtepunt van dat jaar”, schrijft bestuursvoorzitter C.J.M. Stutterheim in zijn toelichting op de jaarcijfers. Zeer verheugd is hij over de goede prestatie van het aandeel, dat “merkbaar heeft bijgedragen aan de reputatie en standing van CMG in de markt.”

De Nederlandse winststijging is volgens CMG te danken aan een betere gerichtheid op de markt, terwijl de concurrentie het druk had met reorganisaties en overnameperikelen.

Zo kon de omzet hier met 37,1 procent stijgen tot 127,8 miljoen pond, terwijl de operationele winst steeg met 32,1 procent tot 19,6 miljoen pond. Directeur van CMG in Nederland G.H. Lucassen: “We hebben geprofiteerd van de groei in onze sector, maar toch ook flink marktaandeel gewonnen”.

CMG voerde in Groot-Brittannië in 1993 en 1994 reorganisaties door, waardoor de winst daar zelfs 60 procent hoger uitkwam. De markt ontwikkelt zich er gunstig: “Steeds meer bedrijven in Engeland gaan over tot ons soort dienstverlening”, zegt Lucassen hierover.

In Duitsland maakte CMG voor 't eerst sinds enkele jaren weer een bescheiden winst, door de overname van het automatiseringsbedrijf PECOM . De verkopen van softwarepakketten in de productiesector vielen tegen, omdat de investeringen er terugliepen.

De winst per aandeel steeg in het voorbije boekjaar van 41 cent tot 53 cent, een stijging van 42 procent. Het bestuur van CMG heeft het dividend bepaald op 8 cent.

Lucassen verwacht dat CMG het succes in Nederland kan voortzetten. “Voor de hele sector wordt een gemiddelde groei van 10 à 15 procent verwacht. Wij zijn geen gemiddeld bedrijf en verwachten dus een betere groei.”

In Groot-Brittannië zullen de resultaten in 1996 nog een verbetering laten zien, terwijl de activiteiten in Duitsland 'meer acceptabele winsten' zullen genereren. In 1995 groeide het aantal werknemers van CMG wederom, met ruim 600 personen, waardoor het aantal werknemers in 1995 uitkwam op 2440.