Blokkade Belgische Nationale Bank

BRUSSEL, 12 MAART. Stakende geldlopers zijn vanmorgen begonnen met een blokkade van de ingang van de Nationale Bank in Brussel. Zij houden alle auto's tegen die geld vanuit de centrale bank naar bankfilialen willen brengen.

Verder eisen zij een onderhoud met gouverneur Verplaetse, de president van de centrale bank. Ruim 1200 geldlopers hielden gisteren een 24-uursstaking om meer veiligheidsmaatregelen af te dwingen. Zij gingen daartoe over nadat vorige week woensdag een collega van waardetransporteur GMIC bij een overval in Charleroi werd doodgeschoten. Zij besloten maandagnacht de staking vandaag voort te zetten. De actie van maandag leidde al tot tekorten aan baar geld bij de banken. Eén op de vijf geldautomaten kon niet meer uitbetalen. Om een verder tekort aan contanten tegen te gaan, zetten banken eigen auto's in om bij de Nationale Bank geld op te halen. De stakers houden bij de centrale bank deze privé-koeriers tegen. De erkende geldkoeriers willen dat hun werkgevers per transport minimaal drie mensen inzetten. Gemiddeld rijden per geldtransport nu twee koeriers mee. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Vande Lanotte zei maandagavond dat de eis van de bonden om per transport vier mensen in te zetten ook bespreekbaar is. ANP)