Bezuinigingen in Australië

CANBERRA, 12 MAART. De gisteren aangetreden Conservatieve regering van Australië heeft forse bezuinigingen aangekondigd. In de komende twee begrotingsjaren moet er voor acht miljard Australische dollar (ruim 10 miljard gulden) worden gesnoeid, wat overeenkomt met 7 procent van de overheidsuitgaven. De minister van financiën, Peter Costello, beschuldigde vandaag de vorige regering van bedrog en wanbeleid. Hij liet weten dat de begroting voor het eind juni aflopende begrotingsjaar een tekort vertoont van 280 miljoen dollar, dat in het jaar daarop oploopt tot 4,92 miljard dollar. De Labor-regering was uitgegaan van een overschot voor dit jaar van 115 miljoen dollar. 1996/97 zou dat een overschot worden van 3,4 miljard dollar (f 4,3 miljard). Tot aan de verkiezingen heeft de Labor-regering aan deze ramingen vastgehouden. De nieuwe regering heeft zich ten doel gesteld om in 1997/98 redelijk sluitend te maken. (Reuter)