Winst voor CSU in Beieren

BONN, 11 MAART. De CSU is winnaar geworden in de gemeenteraadsverkiezingen in Beieren. Zij veroverde gisteren het burgemeesterschap terug op de SPD in een reeks steden waar zij in 1990 had verloren, zoals in Regensburg, Erlangen en Kempten. In Neurenberg en en Fürth wonnen de CSU-kandidaten er genoeg bij om een tweede verkiezingsronde tegen de zittende SPD-burgemeesters nodig te maken. In Augsburg moet de CSU-burgemeester (49,4 procent) echter voor een tweede ronde tegen de SPD-kandidaat aantreden. Van de 8,7 miljoen kiesgerechtigden kwam gisteren circa 65 procent op (1990: 75). De verkiezingen waren ingewikkeld van opzet. De kiezers moesten op veel plaatsen nieuwe lokale parlementen, regionale volksvertegenwoordigers (voor zogeheten Kreistage) en regionale bestuurders en vaak ook een nieuwe burgemeester kiezen en bovendien een lijvig pakket vragen beantwoorden. In München, waar het mandaat van de huidige burgemeester Christian Ude (SPD) nog tot 1999 loopt, is voortzetting van de regerende stedelijke rood-groene coalitie twijfelachtig geworden. De CSU sprong daar van 35,5 naar 40,7 procent van de stemmen, de SPD won ook (van 34,4 naar 37,9) maar de Groenen verloren verrassend (van 10,1 tot 7,7 procent).