Winkeliers bang voor Darling Market

RIJSWIJK, 11 MAART. Protesten van naburige winkeliers hebben niet kunnen voorkomen dat in Rijswijk de Darling Market is geopend. De winkeliers vinden dat de Darling Market hun oneerlijke concurrentie aandoet omdat er niet alleen exotische produkten worden aangeboden maar ook artikelen die elders gewoon te koop zijn.

Het openingsweekeinde, een week geleden, werd door ruim dertigduizend mensen bezocht, het afgelopen weekeinde kwam ongeveer eenzelfde aantal mensen er op af. “Het was gezellig druk”, aldus een medewerker. De initiatiefnemers rekenden vooraf op twintigduizend bezoekers per weekeinde.

De Darling Market, een initiatief van H. van der Straaten, oprichter van de Konmar-supermarktketen, is genoemd naar een vergelijkbare markt in het Australische Sidney, gelegen aan het riviertje de Darling. De overdekte markt in Rijswijk omvat ruim driehonderd winkeltjes met een buitenlandse uitstraling: een Tunesische koperslager, handelaren met Colombiaans houtsnijwerkof cowboykleding, een Vietnamese-loempiabakker. Er zijn Marokkaanse en Indiase restaurants en een Frans grand café waarvan het honderd jaar oude meubilair uit Frankrijk komt. Maar ook tweedehands boeken, antieke auto's, patat en snijplanken worden te koop aangeboden. De markt is gevestigd in een voormalige broodfabriek in de bedrijvenwijk Plaspoelpolder.

Aan de opening is een heftig debat in de Rijkswijkse politiek vooraf gegaan. Winkeliers in Rijswijk vrezen dat de Darling Market veel klanten zal weglokken uit het nabijgelegen winkelcentrum In de Boogaard. Een van de voorwaarden waaronder de raad toestemming gaf voor opening van de Darling Market was dat er geen produkten zouden worden aangeboden die ook elders in de stad te koop zijn. Dit bleek bij het openingsweekeinde echter wel het geval.

De gemeente heeft beloofd te onderzoeken of de markt zich wellicht niet aan de voorwaarden heeft gehouden. Volgens een woordvoerder van de gemeente moeten winkeliers uit andere winkelcentra in Rijswijk kunnen aantonen dat zij inkomsten zijn misgelopen als gevolg van de opening van de Darling Market. Als dit het geval is, zal een toetsingscommissie bestaande uit een vertegenwoordiger van de Darling Market, de gemeente en een onafhankelijke deskundige de situatie beoordelen.

Volgens de Darling Market is er vooralsnog geen sprake van dat collega-winkeliers klanten zien wegtrekken. “In heel Rijswijk was het dit weekeinde een drukte van belang, want ook het winkelcentrum In de Boogaard was beide dagen geopend. Ook daar waren de parkeerterreinen opvallend vol”, aldus een persbericht van de Darling Market na het openingsweekeinde. Volgens een woordvoerder trekt de Darling Market bezoekers van buiten de Haagse regio die doorgaans niet naar Rijswijk komen. “Wij vormen een aanvulling op het Rijswijkse aanbod”, aldus de woordvoerder.

Een belangrijk argument voor het toestaan van de markt was voor de gemeente Rijswijk dat startende ondernemers, onder wie ook veel allochtonen, er een kans krijgen. De markt is alleen in de weekeinden open. De toegangsprijs bedraagt vijf gulden.