Werken is geen schande meer bij Klein Zwitserland

DEN HAAG, 11 MAART. De eerste serieuze krachtmeting na de winterstop ging net verloren, maar wie gisteren teleurstelling vermoedde bij Donald Drost kwam bedrogen uit. Met een triomfantelijke grijns incasseerde de hockeycoach van Klein Zwitserland de 1-0 thuisnederlaag tegen directe concurrent Bloemendaal. “Ik laat mij niet misleiden door dit verlies. Iedere ploeg krijgt de uitslag die het verdient.”, sprak Drost na afloop.

De oud-speler van Kampong vond dat er weinig viel af te dingen op de onverdiende nederlaag, ondanks alle doelrijpe kansen voor HCKZ. De verklaring voor zijn constatering klonk even simpel als verrassend. “Jimmy Connors heeft ooit gezegd: 'Ik heb nog nooit een wedstrijd verloren'. Hij bedoelde daarmee dat hij altijd optimaal presteerde, altijd het maximale er uit haalde wat hij in zich had. Volgens Connors kon hij op die manier nooit verliezen, ook al spraken de cijfers soms anders.”

Drost (34) hanteert dezelfde denkwijze als de gestopte Amerikaanse tennisser. Voorzichtigheid is daarbij de leidraad van de eigenzinnige coach. Drost vreest dezelfde hooggespannen verwachtingen die de Haagse fusieclub de afgelopen jaren herhaaldelijk opbraken. “Dit team is onervaren en moet daarom scherp worden gehouden. In zo'n geval heb je niets aan rekenen en vooruitkijken. Wij leven heel bewust van week tot week.”

De behoedzame aanpak van de oud-international, bezig aan zijn tweede seizoen bij HCKZ, is voorlopig goed voor een vierde plaats op de ranglijst. Acht duels voor het einde van de reguliere competitie heeft Klein Zwitserland twee punten voorsprong op naaste belager Den Bosch, die bovendien één duel meer heeft gespeeld. Samen met Amsterdam, HGC en Bloemendaal beschikt Klein Zwitserland over de beste papieren voor deelname aan de play-offs, het beslissende maar omstreden verlengstuk van de hoofdklasse.

Voor HCKZ is de goede klassering een luxe die lange tijd niet was weggelegd voor de illustere club uit Den Haag. De Steenbokken werden tussen '77 en '85 acht keer achter elkaar landskampioen en wonnen twee keer de Europa Cup. Sindsdien speelde KZ geen rol van betekenis in de hoofdklasse. Volgens aanvoerder Martijn Burghouwt was de terugval de onvermijdelijke tol van het succes. “Als het maar even meezat, verwachtte iedereen hier meteen wonderen. Zo van: die worden wel weer even kampioen. Tegen die druk waren de meeste jonge spelers niet bestand. Ik destijds ook niet”, aldus de 27-jarige verdediger die al tien jaar deel uitmaakt van het eerste elftal van HCKZ.

De laatste jaren ziet Burghouwt een breuk met het verleden. “Lange tijd golden wij altijd als die verwende jongetjes. Veel talent, maar weinig werklust. Dat was ons imago. Nu is dat anders. Werken is geen schande meer. Wij weten langzaam maar zeker weer wat bikkelen is. Drost heeft ons geleerd de beuk d'r in te gooien. Langzamerhand schudden wij beetje bij beetje het verleden van ons af.”

Drost onderkent de last van het verleden. “Alles was destijds vanzelfsprekend. De jongens van nu dachten dat talent alleen voldoende was. Dat heeft de club lange tijd parten gespeeld.” Aan de rijke clubhistorie heeft Drost daarom weinig boodschap, hoe fraai die ook is. “Laten we eerlijk zijn: die tijd komt nooit meer terug. Hoewel je de waas van het verleden natuurlijk nooit helemaal verdrijft.”

Drost wil niets weten van een cultuuromslag. “Noem het de moderne wetten van de sport. Die jongens hebben hier heel lang moeten horen dat ze niet over de juiste instelling beschikken. Dat heb ik altijd onzin gevonden. Je moet eerst meemaken wat het is om het maximale d'r uit te halen wat d'r inzit. Pas daarna kun je stellen of een natte wind bent of niet.”

De vraag blijft wat precies de doelstellingen en verwachtingen zijn bij Klein Zwitserland. Drost: “Elke ploeg krijgt aan het eind van de rit de beloning die het verdient. Momenteel zijn we een contender. Maar als mijn vermoedens juist zijn, zijn wij hard op weg om de komende jaren terug te keren in het rijtje van vaste titelkandidaten.”

    • Mark Hoogstad