Waarschuwing van Peking aan Verenigde Staten

PEKING, 11 MAART. De Chinese minister van buitenlandse zaken, Qian Qichen, heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd zich buiten het conflict tussen China en Taiwan te houden.

De minister noemde het opstomen van Amerikaanse oorlogsbodems naar de wateren rondom Taiwan “belachelijk”. “Taiwan is een deel van China en geen protectoraat van de Verenigde Staten”, aldus Qian vanmorgen. De bewindsman legde de verantwoordelijkheid voor de huidige crisis geheel bij de Verenigde Staten. Washington zou met zijn beslissing om de Taiwanese president, Lee Teng-hui, vorig jaar juni voor een onofficieel bezoek tot de VS toe te laten Taiwan hebben aangemoedigd een hogere internationale status na te streven.

Qian bestempelde Taiwans campagne voor internationale erkenning, met name Taipei's streven naar een zetel in de Verenigde Naties, en de komende presidentsverkiezingen tot onderdelen van een complot om Taiwan tot een onafhankelijke staat, los van China, te maken.

Inmiddels heeft de Volksrepubliek voor de derde keer sinds vorig jaar juli raketten in de wateren rondom Taiwan afgevuurd. Sinds vrijdag zijn drie of vier raketten neergekomen op 80 kilometer van de Zuidtaiwanese havenstad Kaohsiung en op 35 kilometer van de noordelijke havenstad Keelung. De raketoefeningen duren tot vrijdag.

Morgen beginnen negen dagen durende gecombineerde vloot- en luchtmachtoefeningen in een gebied van ongeveer 100 bij 200 kilometer dat de westelijke helft van de zuidelijke ingang tot de Straat van Taiwan vormt. Bij de oefeningen wordt met scherp geschoten. Door dit gebied gaat een groot deel van alle lucht- en scheepvaartverkeer van Zuidoost- naar Noordoost-Azië. Volgens de Taiwanese militaire inlichtendienst worden bij de oefeningen 150.000 militairen ingezet, 300 vliegtuigen, waaronder 24 geavanceerde Sukhoi-27 'Flankers' die China van Rusland heeft gekocht, en verder fregatten, onderzeeboten en amfibische vaartuigen. De Japanse krant Yomyuri meldt vandaag uit Taiwanese militaire bron dat er van 21 tot 23 maart nog eens een grote amfibische oefening wordt gehouden op drie Chinese eilandjes aan de kust van de provincies Guangdong en Fujian tegenover Taiwan.

Buitenlandse militaire waarnemers in China houden er rekening mee dat het Chinese Volksbevrijdingsleger ook een aanval voorbereidt op Quemoy en/of Matsu, de twee eilandjes ter grootte van Texel en Schiermonnikoog voor de kust van Fujian, waar communistische troepen in 1949 door de Kwomintang verslagen werden en die sindsdien onder Taiwanees bestuur zijn gebleven. In 1954 en 1958 heeft China twee kleine oorlogen rondom de eilanden uitgevochten maar het werd door Chiang Kai-sheks luchtmacht met Amerikaanse hulp verslagen. Dat het daar tot een nieuwe confrontatie in een of andere vorm komt wordt steeds waarschijnlijker geacht. Chinese generaals hebben dreigende geluiden laten horen dat als zij niet verder gaan dan manoeuvres ze het risico lopen als 'papieren tijgers' te worden weggehoond.

President Lee Teng-hui en andere leiders in Taiwan hebben verzekerd dat zij hun inspanningen om grotere internationale erkenning te krijgen niet zullen afzwakken. Lee zei dat Taiwans democratie de democratische krachten op het vasteland inspireert en stimuleert en dat dit de grootste nachtmerrie van de communistische leiders is. Lee verzekerde tevens tijdens verkiezingstoespraken dat hij niet naar onafhankelijkheid streeft, maar naar behoud van de status quo. “Het is niet zo dat de Taiwanezen geen hereniging met China willen, maar zij willen niet onder een communistisch regime leven”, aldus Lee.

    • Willem van Kemenade