VS sturen eenheid vloot naar Taiwan

WASHINGTON, 11 MAART. De Verenigde Staten zullen een vlooteenheid onder leiding van het vliegdekschip Independence dichter bij Taiwan brengen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Christopher, gisteren gezegd.

De aankondiging volgde op de bekendmaking van Peking, zaterdag, dat de Chinese strijdkrachten vanaf morgen tot en met volgende week woensdag oefeningen met scherpe munitie zullen houden in de Straat van Taiwan.

De Chinese minister van Buitenlandse Zaken, Qian Qichen, heeft de Verenigde Staten vanmorgen gewaarschuwd zich buiten het conflict tussen China en Taiwan te houden en het opstomen van de Amerikaanse oorlogsbodems naar de wateren rondom Taiwan 'belachelijk' genoemd. “Taiwan is een deel van China en geen protectoraat van de Verenigde Staten”, aldus Qian.

Vrijdag begon de Volksrepubliek al met raketoefeningen ten westen en noorden van Taiwan. Het militaire vertoon komt aan de vooravond van de presidentsverkiezingen, op 23 maart, in Taiwan. De huidige president, Lee Teng-hui, die al langere tijd al het mogelijke onderneemt om Taiwan uit zijn diplomatieke isolement te halen, lijkt daarbij zeker van een overwinning. Peking liet donderdag weten dat de raketproeven bedoeld zijn als waarschuwing tegen een eventueel onafhankelijkheidsstreven op het eiland.

Christopher wilde gisteren niet zeggen of de eenheid het gebied binnen zal varen waar China de oefeningen met scherpe munitie houdt. Zij zal wel “in een positie zijn om de helpende hand te bieden als dat noodzakelijk is”.

De Washington Post meldt vandaag dat de Amerikaanse regering de terugkeer van het vliegdekschip Nimitz naar de wateren bij Taiwan bekend zal maken. In december voer de Nimitz al door de Straat van Taiwan als waarschuwing aan Peking om de druk op Taiwan niet al te zeer op te voeren. Volgens de krant zou de Nimitz binnen twee weken terug kunnen keren uit de Golf naar de Straat van Taiwan.

De Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Madeleine Albright, zei gisteren op de nieuwszender CNN dat Washington Peking duidelijk te verstaan heeft gegeven dat “nu niet het moment voor een confrontatie is”. Albright onderstreepte dat de VS niet per definitie militairen naar Taiwan sturen als de Volksrepubliek tot een invasie zou besluiten. Het gebruik van geweld door de Volksrepubliek zou wel “een ernstige zaak voor ons zijn”, aldus Albright. Washington heeft nooit preciese toezeggingen willen doen over wat het zal doen als China Taiwan aanvalt. Deze opzettelijke vaagheid heeft twee doelstellingen. Een absolute garantie van omvangrijke Amerikaanse militaire hulp zou Taiwan er toe kunnen brengen om de Volksrepubliek onnodig te provoceren. Daarnaast zou de onzekerheid over de Amerikaanse reactie Peking er mede van weerhouden plannen te maken om Taiwan te veroveren.