Twijfels aan echtheid van Goya

MADRID, 11 MAART. Het schilderij dat vorige week is ontdekt in een Madrileens overheidsgebouw is niet, zoals werd beweerd, van de Spaanse schilder Francisco de Goya y Lucientes (1746-1828), maar van zijn veel minder bekende tijdgenoot Mariano Salvador Maella. Dat zeggen Spaanse kunsthistorici. Vlak na de ontdekking zeiden conservatoren van het Prado-museum er voor negentig procent zeker van te zijn dat het om een Goya ging.

Een van de medewerkers van het Prado kwam dit weekeinde echter met een tekening van Maella. Deze tekening lijkt als twee druppels water op de afbeelding op het schilderij, dat Maria voorstelt die met de Heilige Drie-Eenheid bidt voor de zielen van de verdoemden in het vagevuur. “Als de conservatoren van het Prado meer experts hadden geconsulteerd, was de ware identiteit van de schilder meteen aan het licht gekomen”, zo zei de vroegere Prado-directeur Alfonso Perez Sanchez. (Reuter)