Topatleten wijzen contract af

STOCKHOLM, 11 MAART. Nederlandse topatleten weigeren de samenwerkingsovereenkomst met NOC*NSF te ondertekenen. Ze hebben dat besloten na overleg met hun manager Jos Hermens, die gisteren tijdens de EK indoor atletiek in Stockholm tekst en uitleg gaf.

De Nederlandse toppers vinden dat de overeenkomst ze te veel beperkt in hun mogelijkheden sponsors aan te trekken. De Atletiekunie (KNAU) is het overigens met ze eens en adviseerde eerder al niet te tekenen.

Morgen praten de olympische bonden en NOC*NSF over de contracten die voor de Olympische Spelen van Atlanta getekend moeten zijn. De atleten, onder wie olympisch kampioene op de 800 meter Ellen van Langen, zijn volgens Hermens te veel gebonden aan de overeenkomst die hij nog net geen wurgcontract wil noemen. “Maar er zitten te veel blokkades in.”

Zo rijdt Stella Jongmans in een auto van haar persoonlijke sponsor Hyundai, terwijl NOC*NSF een contract heeft met Volkswagen. Hermens: “Sommige atleten krijgen 500 gulden per maand van NOC*NSF en moeten weer 275 terugbetalen voor die auto.” Technisch directeur Paauw van de KNAU: “Ik heb nog geen atleet gevonden die enthousiast is.”

Hermens onderstreept dat hij geen tijdbom onder de samenwerking wil leggen. Hij vindt dat er plaats moet zijn voor zowel NOC*NSF-steun als voor individuele acties tot het aantrekken van geldschieters. Het gaat hem erom dat door al die ondersteuning een atleet onbezorgd kan trainen en zich eventueel zonder (bij)banen met de sport kan bezighouden. “Dan hoeft Jacqueline Goormachtigh geen portier meer te zijn bij een nachtclub.”

Hermens begrijpt ook wel dat NOC*NSF zijn sponsors tevreden moet stellen. “Zowel Van Langen als Van Vlaanderen rijdt in een Volkswagen. Het is een kwestie van geven en nemen.”

De manager praat vooral in naam van de atleten van het Info' Products team: Dat zijn Ellen van Langen, Letitia Vriesde, Ester Goossens, Jacqueline Goormachtigh, Corrie de Bruin, Silvia Kruijer, Greg van Hest, Laurens Looije en Bert van Vlaanderen. Maar ook anderen, onder wie Jongmans, zijn tegen.

De computerfirma Info' Products steekt jaarlijks een half miljoen gulden in het project. Van Vlaanderen bijvoorbeeld, die ook binnen het bedrijf werkzaam is, kan rekenen op zo'n 70.000 gulden per jaar. Het is logisch dat de sponsor daarvoor het nodige verlangt. De bijdrage van het NOC is aanmerkelijk lager, hoewel niet alle diensten van het olympisch comité in geld zijn te vangen. “Het bedrag is aanzienlijk meer dan 500 gulden per maand zoals wel eens in de kranten staat”, aldus Paauw, die wil aansturen op een compromis. (ANP)