Studenten worden te weinig begeleid

UTRECHT, 11 MAART. Er is te weinig studiebegeleiding voor studenten aan hogescholen en universiteiten. Veel studenten zijn niet op de hoogte van het bestaan van studieadviseurs of andere begeleiders die hen kunnen helpen bij problemen met hun studie. Dit concludeert de studentenorganisatie Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) in een onderzoek naar studiebegeleiding dat woensdag aan minister Ritzen (Onderwijs) wordt aangeboden.

Voor het onderzoek zijn 1.604 studenten uit heel Nederland ondervraagd, onder wie 138 hogeschoolstudenten. Veertig procent van de studenten wist niet dat zij begeleiding van een studieadviseur of studiecoördinator kunnen krijgen. Tien procent van de ondervraagden zei te weinig contact te hebben gehad met een begeleider doordat deze nauwelijks bereikbaar was. Over de inhoud van de begeleiding was een minderheid van de studenten ontevreden. Ruim een kwart vond dat er te weinig aandacht was voor de achtergrond van studieproblemen.

Veertig procent van de ondervraagden zei studievertraging te hebben. Ruim eenderde weet dat aan een verkeerde studieaanpak, maar tweederde van hen heeft hierover niet met studiebegeleider gesproken. Ruim een kwart van de studenten dacht dat persoonlijke problemen de studievertraging veroorzaakten, maar van deze groep ging slechts een kwart naar de studiebegeleider. Een kwart van de studenten, die wel met een studieadviseur over studievertraging spraken, vond dat deze geen goede hulp kon bieden.

Volgens het ISO lopen de verwachtingen van studenten en begeleiders over de inhoud van de begeleiding uiteen. Studieadviseurs beschouwen zichzelf vaak als vertrouwenspersoon, terwijl studenten vinden dat de begeleiders naast begeleiding ook praktische informatie moet geven over bijvoorbeeld studiefinanciering of studeren in het buitenland.

Het aantal studiebegeleiders is volgens het ISO te klein, waardoor er lange wachttijden ontstaan. Gemiddeld moet een studieadviseur zeshonderd studenten begeleiden. “Dat is te veel”, aldus E. Prinsen, bestuurslid van het ISO. “Zeker nu het door de prestatiebeurs steeds belangrijker wordt om zo snel mogelijk te studeren.”