Staking Opel België tegen hoge werkdruk

ANTWERPEN, 11 MAART. Bij de autofabrikant Opel Belgium in Antwerpen wordt sinds vanmorgen gestaakt. De ruim zevenduizend werknemers legden het werk neer, uit protest tegen de werkdruk die volgens de vakbonden onhoudbaar hoog is.

Bij de ingangen van de fabriek in de Antwerpse haven staan stakingsposten, en alleen het hoogst noodzakelijke onderhoudspersoneel ging vanmorgen naar binnen. De drie vakbonden steunen de actie. Sinds vorig jaar onderhandelen vakbonden en directie over de werkdruk, maar tot nu toe zonder resultaat. Werknemers bij Opel Belgium, een dochter van General Motors, maken dagen van tien uur met een lunchpauze van een half uur en twee plaspauzes van 12 minuten. Na vier dagen van tien uur werken zijn de werknemers naar eigen zeggen zo uitgeput, dat ze de drie dagen die ze vervolgens vrij hebben nodig hebben om weer bij te komen. De werkdruk bij Opel Belgium wordt verhoogd door een reorganisatie voor de produktie van de nieuwe Opel Vectra. Het bedrijf produceert nu zeventig auto's per uur. De formele reden van de staking bij Opel Belgium is het uitblijven van een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst. De directie wees tijdens de cao-onderhandelingen op de investeringen die Opel Belgium dit jaar moet doen in de bouw van een nieuwe plaatperserij. De vakbonden waren bereid een loonsverhoging uit te stellen tot 1 januari 1998 om deze investering mogelijk te maken. Ook deze toezegging was een tegenvaller voor de werknemers, die gemiddeld ongeveer 25 gulden bruto per uur verdienen. Om een oplossing te vinden voor het conflict bij Opel Belgium, werd vandaag een verzoeningsvergadering belegd onder leiding van een sociaal bemiddelaar.