PIEPKUIKENSPIESJES MET PERZISCHE KRUIDENKOM (II)

Voor dit recept uit Margaret Shaida's boek The Legendary Cuisine of Persia kunt u in plaats van piepkuikens ook porties van een kleine kip gebruiken. Volgens Iraans gebruik wordt bij dit gerecht een salade van gemengde verse kruiden geserveerd. (Zie recept van 7 maart)

Voor drie personen:

3 piepkuikens van circa 400 gram per stuk

Marinade: 1,5 middelgrote ui 5 eetlepels vers citroensap zout en versgemalen peper

Bedruipnat

20 tot 30 draadjes saffraan

Verdeel de piepkuikens in stukken. Bewaar de rugstukken voor een bouillon. Doe de stukken piepkuiken in een grote kom. Rasp de ui over de piepkuikens en voeg het citroensap en wat zout en peper toe. Schep alles goed om, dek de kom af met plastic folie en laat minsten drie uur maar liefst een nacht in de koelkast marineren.

De saffraandraadjes moeten volledig droog zijn. Zet ze, als ze wat vochtig aanvoelen, een paar minuutjes in een warme oven. Doe ongeveer zes korreltjes suiker en de saffraandraadjes in een vijzel en maal tot een fijn poeder. Roer er dan 1 tot 1,5 eetlepel lauw water door en laat een uurtje trekken.

Verwarm de grill voor. Neem de stukken piepkuiken uit de marinade en laat wat van de geraspte ui aan het vel zitten. Rijg het witte vlees (de borst en vleugels) aan metalen pennen en het donkere vlees (dijstukken en drumsticks) aan andere metalen pennen.

Roer het saffraannat door de marinade en gebruik dit mengsel om er de spiesjes regelmatig mee in te borstelen.

Schik de pennen met donker vlees op een rooster boven een bakplaat. Bestrijk het vlees met wat marinade en zet vijf tot tien minuten onder de grill. Plaats de pennen met het witte vlees nu onder de grill en laat de spiesjes nog vijftien tot twintig minuten grilleren onder regelmatig bedruipen en omkeren, of totdat de stukken piepkuiken goudbruin en gaar zijn. Dien op er geef er citroensap, een Perzische kruidenkom en stokbrood bij.

    • Kim Maclean