Peres prijst Arafat voor oppakken Hamas-leiders

TEL AVIV, 11 MAART. De Israelische premier Shimon Peres heeft de Palestijnse leider Yasser Arafat gisteravond een compliment gegeven voor de arrestatie van enkele kopstukken van de Ezzedine el-Qassam, de militaire vleugel van Hamas, door de Palestijnse politie.

“Ik moet zeggen dat Arafat een begin heeft gemaakt maar we hopen op meer”, zei hij. Met het complimentje van Peres en waarderende woorden van Amerikaanse zijde over zijn optreden van het afgelopen weekeinde kan Arafat woensdag onbekommerd deelnemen aan de internationale conferentie tegen terrorisme in de Egyptische badplaats Sharm el-Sheikh.

Israel heeft lange tijd druk op Arafat uitgeoefend om Hamas aan te pakken en hem onlangs een lijst met de namen van 13 gezochte strijders van Hamas overhandigd. Uit vrees voor onderling Palestijns bloedvergieten heeft Arafat lange tijd geprobeerd met Hamas en zijn militaire vleugel tot een politiek vergelijk te komen. Volgens Palestijnse bronnen in Gaza is hij echter na de jongste reeks zelfmoordaanslagen door Hamas in Israel onder zware druk van de VS en Israel tot de conclusie gekomen dat hij tegen deze moslim-fundamentalistische organisatie moest optreden om zelf te overleven.

Palestijnse waarnemers in Gaza zeiden vanmorgen dat de Palestijnse bevolking begrip heeft voor het optreden van de Palestijnse politie tegen Hamas. “Er is geen spanning in de straten voelbaar”, zeggen zij. “De afgrendeling en economische boycot door Israel komen hard aan. De mensen willen daarvan af”.

Onder de gearresteerde leden van de militaire vleugel van Hamas bevindt zich Abdel-Fatah Satari, de tweede man van Ezzedine-el-Qassam naar wie Israel zes jaar intensief heeft gezocht. Hassan Salameh, die er door Israel van wordt verdacht achter de jongste reeks aanslagen te staan, is nog op vrije voeten. Vanmorgen heeft de Palestijnse politie opnieuw een politieke leider van Hamas gearresteerd, waarmee het aantal opgepakte leden van deze organisatie in een week tot boven de 500 is gestegen. Ook de Israelische arrestatiegolf op de Westelijke Jordaanoever onder leden van Hamas houdt aan.

In pamfletten heeft Hamas gisteren nieuwe aanslagen aangekondigd. Niet alleen wegens de komst van president Clinton donderdag naar Jeruzalem en waarschijnlijk naar Tel Aviv, maar ook met het oog op mogelijke nieuwe aanslagen worden de veiligheidsmaatregelen in Israel verscherpt. President Clinton zal donderdag een zitting van het Israelische veiligheidskabinet bijwonen.

Israelische veiligheidskringen vrezen dat Hamas zal proberen woensdag met een aanslag ergens in Israel te bewijzen dat het zich niet door de internationale samenwerking tegen de terreur laat imponeren. Israelische militaire kringen zijn ook geneigd een verband te leggen met de sterk toegenomen activiteit van Hezbollah in de afgelopen dagen in de door Israel gecontroleerde veiligheidszone in Zuid-Libanon. Gisteren nog werd een Israelische soldaat bij een bomexplosie nabij de grensplaats Metullah gedood. Vorig week sneuvelden vier Israelische soldaten in het gebied.

Israelische commentatoren zijn van mening dat het mogelijke wegblijven van Syrië bij de top in Sharm el-Sheikh door Hezbollah zal worden aangegrepen om de druk op de door Israel gecontroleerde veiligheidszone in Zuid-Libanon te vergroten. De combinatie van doden en gewonden in Libanon plus de vrees voor nieuw aanslagen door Hamas in Israel zelf drukt zwaar op het uithoudingsvermogen van de Israelische bevolking. Het dagelijks leven in Tel Aviv en Jeruzalem is wel weer op gang gekomen - bioscopen en ook winkelcentra worden weer aardig druk bezocht - maar veel mensen deinzen er nog voor terug met de bus te gaan.

Volgens de krant Ha'arets van vandaag overweegt premier Peres over twee weken weer Palestijnse arbeiders boven de 35 jaar tot Israel toe te laten. Tegelijk besloot zijn regering gisteren 16.500 buitenlandse arbeiders naar Israel te halen om door het gedwongen wegblijven van Palestijnse arbeiders in grote moeilijkheden gekomen aannemers en bloemkwekers te helpen. Als gevolg van de afgrendeling van de Palestijnse gebieden van Israel hebben de Israelische boeren volgens schattingen reeds een verlies van zeventig miljoen gulden geleden. Binyamin Eliezer, de minister van bouwnijverheid, zal de regering op korte termijn verzoeken nog 7.000 bouwvakkers naar Israel te laten komen. Het aantal buitenlandse arbeidskrachten in de Israelische economie bedraagt inmiddels tien procent van het totaal aantal arbeidskrachten. Meer dan de helft van deze buitenlanders zijn illegaal in Israel.

    • Salomon Bouman