Ook volleybalclub verdenkt leraar van seksueel misbruik

AMERSFOORT, 11 MAART. Een Amersfoortse aardrijkskundeleraar die verdacht wordt van ontucht met achttien leerlingen van de vrijgemaakt-gereformeerde scholengemeenschap Guido de Brès heeft mogelijk ook als trainer-coach pupillen van de volleybalvereniging Vollkei seksueel misbruikt.

In overleg met de politie is de man ontslagen als trainer-coach. Het contact met pupillen is hem verboden en de toegang tot de sporthal is hem ontzegd. De man, de 45-jarige B.K., was tot een week geleden nog actief bij trainingen en wedstrijden van de Amersfoortse volleybalclub. Sinds een jaar trainde en begeleidde hij het B2-team met tien jongens van vijftien tot en met zeventien jaar oud. Daarvoor was hij tien jaar lang trainer van de volleybalvereniging Mintonet, die gelieerd was aan scholengemeenschap Guido de Brès.

Concrete ontuchtzaken op de volleybalclub door B. kan Vollkei-voorzitter C. Groenestein nog niet noemen. Niettemin staat het voor Groenestein vast dat de man ook pupillen op de volleybalclub heeft lastiggevallen. Dit maakt hij op uit drie gevallen waarbij ouders hebben aangegeven dat ze professionele hulp zoeken wegens het contact tussen de 45-jarige B.K. en hun zoon. Zelf reageerden de jongens van het B2-team “lacherig”, toen hen in groepsverband werd gevraagd of ze door hun trainer seksueel waren geïntimideerd.

Voorzitter Groenestein is “des duivels” dat de directie van de scholengemeenschap Guido de Brès hem niet heeft gewaarschuwd toen K. als trainer-coach aantrad. De school had de aardrijkskundeleraar in 1993 ontslagen omdat hij tussen 1977 en 1993 achttien leerlingen seksueel zou hebben misbruikt, variërend van intimidatie, openlijke masturbatie, orale seks, tot in een enkel geval verkrachting. Voorzitter Groenestein: “De schoolleiding is in mijn ogen meer schuldig dan meneer K. Die man is ziek.”

Het bestuur van de vrijgemaakt-gereformeerde scholengemeenschap beslist vanavond of rector G. van Middelkoop moet opstappen. Zaterdag zegde de medezeggenschapsraad van de school het vertrouwen in de rector op. Volgens de voorzitter van de raad, J. Haak, heeft de rector ten onrechte de zaak in besloten kring afgedaan. “Met name het niet informeren van alle ouders, leerkrachten en het niet inschakelen van deskundigen keuren we volstrekt af”, aldus Haak. Eerder werd om dezelfde reden de handelwijze van de rector afgekeurd door de koepel van gereformeerde scholen, het LVGS.