Noordse motorbendes in oorlog: één dode

KOPENHAGEN, 11 MAART. Een lid van de Deense motorgang 'Bandidos' is gisteren vermoord op het internationale vliegveld van Kopenhagen nadat een vuurgevecht uitbrak met de rivaliserende motorbende 'Hell's Angels'. Bijna gelijktijdig werd voor het internationale vliegveld van Noorwegen het vuur geopend op een lid van de 'Bandidos'.

Drie leden van de 'Bandidos' waren aangekomen op het vliegveld van Kopenhagen na een verblijf in Helsinki, Finland, waar Noordse leden van de bende overleg hadden gevoerd over de opening van een nieuw clubhuis.

Nadat de drie leden van de 'Bandidos' in een auto waren gestapt voor de aankomsthal van het vliegveld Kastrup, werd uit twee andere auto's door twee in het zwart geklede mannen met machinegweren het vuur op hen geopend. De drie mannen vluchtten een spoor van bloed achterlatend de aankomsthal binnen waar zij onder het oog van de menigte in elkaar zakten. Een van de mannen was in het hoofd geraakt en overleed, een ander was volgens de politie “zeer ernstig” gewond.

Bijna op hetzelfde moment werd voor het internationale vliegveld in Oslo, Noorwegen, door meerdere mannen het vuur geopend op nog een lid van de 'Bandidos'. Volgens getuigen droegen de schutters lederen motorjassen die kenmerkend zijn voor leden van motorgangs. Volgens de Deense politie, die de zaak in samenwerking met de Noorse politie onderzoekt, was het een “gecoördineerde actie”.

De schietpartij is de zoveelste geweldsexplosie in de strijd tussen motorbendes in Scandinavië. In de bende-oorlog tussen de 'Bandidos' en de 'Hell's Angels' zijn de afgelopen jaren verschillende mensen gedood en de politie vreest dat een volgende keer onschuldige omstanders geraakt zullen worden. Na de schietpartij op het vliegveld zijn dertig mensen gearresteerd op verschillende plaatsen in Kopenhagen, aldus de Deense politie. In Oslo is ook een aantal mensen aangehouden. (Reuter, AP)