Nieuwe schadeclaim in aandelen-affaire HCS

DEN HAAG, 11 MAART. Eric Albada Jelgersma, eigenaar van de levensmiddelen groothandel Unigro, zal, in navolging van Joep van den Nieuwenhuyzen, een schadeclaim indienen bij het openbaar ministerie. Albada Jelgersma, die evenals Van den Nieuwenhuyzen door het OM van handel met voorkennis werd beschuldigd, meent dat de vorige week in het voordeel van Van den Nieuwenhuyzen uitgevallen HCS-affaire ook hem financiële schade heeft berokkend.

Dat heeft Albada Jelgersma vanochtend desgevraagd meegedeeld. Van den Nieuwenhuyzen werd vrijdag voor het Gerechtshof in Den Haag definitief vrijgesproken in de HCS-zaak. Van den Nieuwenhuyzen werkt nu aan een schadeclaim tegen het OM en tegen de Amsterdamse effectenbeurs van “honderden miljoenen guldens”. De zaak heeft hem naar eigen zeggen anderhalf tot twee miljard gulden gekost.

De rechtbank in Amsterdam sprak Albada Jelgersma twee jaar geleden vrij in de HCS-zaak, evenals medeverdachten Van den Nieuwenhuyzen en paardenhandelaar Melchior. Het OM ging daarop bij het Hof tegen alle drie in hoger beroep maar pikte alleen Van den Nieuwenhuyzen er uit. “Met de uitspraak van vrijdag zijn wij nu vrijgesproken in laatste instantie.” Daarmee ligt volgens hem de weg open naar een schadeclaim.

Albada Jelgersma kan nog niet zeggen hoeveel hij zal claimen. Wel noemt hij als voorbeeld een bedrijf dat Unigro als gevolg van de HCS-affaire niet heeft kunnen overnemen. Ook zegt hij dat de zaak hem tot in Amerika heeft achtervolgd. “Ik ben commissaris van een bedrijf in de VS. Ook daar kreeg men te horen over de HCS. Ik raakte in opspraak en heb op hun verzoek mijn advocaat moeten vragen de zaak zwart op wit uit te leggen.”

Albada Jelgersma heeft geen haast met de claim. “Ik ga eerst rustig met onze bedrijfsjurist een inventarisatie maken. Daarna gaan we met onze raadsman om de tafel zitten. Ik heb Wladimirov (zijn advocaat - red) vanochtend daarover proberen te bellen, maar hij nam niet op.”

Albada Jelgersma, Melchior en Van den Nieuwenhuyzen werden er door het OM van verdacht misbruik te hebben gemaakt van voorkennis die ze zouden hebben genoten als beleggers die in 1991 het noodlijdende technologiefonds HCS van de ondergang probeerden te redden.