Moncassin wint massasprint

ROTTERDAM, 11 MAART. De Fransman Moncassin heeft gisteren de eerste etappe van de rittenkoers Parijs-Nice gewonnen. De renner uit de GAN-ploeg versloeg in de eindsprint de Belgen Steels en Nelissen na een rit over 175,5 kilometer van Châteauroux naar Saint-Amand-le-Montrond. Voor Moncassin is de overwinning een aardige opsteker. Vorig seizoen reed hij nog vrij anoniem in de Novell-ploeg van Raas.

Parijs-Nice werd vorig jaar gewonnen door Jalabert, die ook dit seizoen favoriet is voor de eindzege. De winnaar van het wereldbekerklassement won vorige week de Ronde van Valencia en verkeert in blakende vorm. De 'Rit naar de Zon' wordt bijna elk jaar beslist in de slottijdrit over de Col d'Eze, die aanstaande zondag op het programma staat.

De Spanjaard Mauri heeft de Ronde van Murcia op zijn naam geschreven. De tijdritspecialist van de Spaanse Once-formatie was in de rit tegen de klok sneller dan zijn ploeggenoten Stephens en Zülle. De Italiaan Massi was tot gistermorgen leider in het tussenklassement. Hij eindigde op de derde plaats, nog achter zijn landgenoot Belli. De Australiër McEwen won zaterdag de slotetappe in dezelfde ronde. De renner uit de nieuwe Raboploeg versloeg in de eindsprint de Oezbeek Abdoesjaparov en de Nederlander Blijlevens uit de TVM-formatie van Priem.

In de Ronde van Zuid-Holland ging de overwinning naar de Nederlandse wieleramateur Rik Reinerink. De 22-jarige renner uit Harbringhoek had nooit eerder een dergelijk succes behaald. Reinerink kampte de afgelopen jaren met vermoeidheidsproblemen. Pas toen hij Lubberding tegen het lijf liep, ging hij zich beter voelen. De oud-prof ontfermde zich over het talent en verloste hem met acupunctuur en magneetveldtherapie van zijn kwalen. “Lubberding zette mij op de goede weg”, zei Reinerink gistermiddag. De zege in Zuid-Holland kwam tot stand na een ontsnapping in de laatste kilometers. Reinerink hield bij de meet Harmeling en Wolfs achter zich.

Na het verdwijnen van de vermoeiheid was de ellende voor de renner uit Overijssel nog niet voorbij. Ook vorig seizoen ging door een heup- en een schaambeenbreuk grotendeels verloren. “Ik won wel een paar wedstrijden, maar echt goed ging het niet. De leiding is gelukkig altijd in mij blijven geloven. Nu ik mij eindelijk weer fit voel, wil ik gaan oogsten. Dit moet mijn seizoen worden.”

Volgens ploegleider Hanegraaf zorgt het collectief binnen de formatie voor het succes van de Giant-ploeg. “Voor het begin van het seizoen hebben we twee teams moeten samensmelten”, vertelde de oud-beroepsrenner. “De jongens zijn bereid voor elkaar te werken en voor elkaar te knokken. Dat is het geheim van het succes. Dat Reinerink wint is fantastisch. Na al die ellende heeft hij absoluut een overwinning verdiend.”