Militair attaché niet uitgewezen

DEN HAAG/PALERMO, 11 MAART. Het conflict met Griekenland over vermeende spionage-activiteiten van een Nederlandse militaire attaché is opgelost. De Griekse minister Pangalos (Buitenlandse Zaken) verklaarde dat de attaché, M. Thissen-Schotgerrits, niets met spionage te maken heeft gehad. Volgens Pangalos zal Thissen dan ook niet worden uitgewezen, zoals de Griekse regering vorige week nog aankondigde.

Minister Van Mierlo suggereerde dat de defensie-attaché niet meer naar Griekenland terug wil. Van Mierlo zei dat gisteren in Palermo, waar hij in de marge van de informele bijeenkomst van de ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie met Pangalos overleg had gevoerd over de aanhouding van de attaché.

Thissen werd op 28 januari samen met haar Italiaanse collega kolonel M. Volpiceli op het Griekse eiland Lesbos gearresteerd op verdenking van spionage voor Turkije. De politie had een notitieblokje van de Italiaan gevonden met daarin, volgens de Griekse regering, gegevens over militaire installaties. Een maand na de arrestaties maakte de parlementaire afgevaardigde van Lesbos, Dimitris Vounatsos de zaak aanhangig bij de Griekse regering. De beide diplomaten waren toen inmiddels voor verlof naar Nederland en Italië vertrokken. De Griekse regering, inmiddels in conflict met Turkije over enkele eilandjes nabij Lesbos, weigerde de beide militaire attachés naar hun posten terug te laten keren.

Van Mierlo noemde het gisteren “onacceptabel” dat een Nederlandse diplomaat niet terug kan naar Griekenland, omdat dit door de Griekse regering geweigerd wordt. “Waar ik op sta is dat ze niet wordt uitgewezen”, aldus de bewindsman.

Volgens de minister is “de oude zaak” hoog opgelopen door verklaringen van Vounatsos. Deze bracht de Griekse regering in verlegenheid met het bekendmaken van de arrestaties.