Man vernielt schilderij in Rijksmuseum

AMSTERDAM, 11 MAART. Een 44-jarige Rotterdammer heeft gisteren in het Rijksmuseum in Amsterdam een schilderij van Arnold Boonen (1669-1729) beschadigd. Volgens een woordvoerder van het museum rukte de man het schilderij van de muur, waardoor het dubbel klapte. Het doek heeft daarbij een flinke barst in de verf opgelopen.

Het doek meet 82,5 bij 65,5 cm en stelt Margaretha van de Eeckhout voor, wier man ook in het Rijksmuseum hangt, eveneens vereeuwigd door Boonen. Het doek is 30.000 gulden waard. De restauratie van schilderij en lijst wordt geschat op 35.000 gulden aan personeelskosten en zal twee tot drie maanden in beslag nemen.

Volgens de politie deed zich voor op de eerste verdieping. Twee suppoosten hoorden een vreemd geluid. Toen zij erop af snelden, was de man in verwarde toestand bezig het schilderij te vernielen. Hij gaf zich onmiddellijk over.

Volgens de politie is de man psychisch niet in orde. Hij is na verhoor afgehaald door medewerkers van het Riagg. De politie heeft hem een dagvaarding overhandigd.