Major onder druk van Brusselhaters

LONDEN, 11 MAART. Britse Brusselhaters binnen de regerende Conservatieve partij hebben het kabinet afgelopen weekend gewaarschuwd voor een opleving van het interne partijgekrakeel over de toekomst van Europa.

Als de regering morgen in een witboek over de Britse uitgangspunten voor verdere ontwikkeling van de Europese Unie niet toezegt dat ze aanstuurt op een beperking van de Brusselse bevoegdheden, kan ze rekenen op grote weerstand. De zogeheten Eurosceptici binnen de Conservatieve fractie kondigden aan dat ze volgende week in een debat over het witboek desnoods tegen de regering stemmen als het document hen niet bevalt.

Vorige week probeerde de Britse premier Major nog om de vrede binnen de Conservatieven over Europa te bewaren. De regering overweegt een referendum te houden over de wenselijkheid van een Britse toetreding tot de Europese monetaire unie, verklaarde Major. Dat werd als een concessie aan de Eurosceptici gezien.

Met de aankondiging van een referendum hoopte Major ook de Referendum Partij van de Frans-Britse multimiljonair James Goldsmith de pas af te snijden. Goldsmith die voor de Franse anti-federalistiche partij L'Autre Europe in het Europees Parlement zit, heeft tien tot twintig miljoen pond in de Referendum Partij gepompt om aan de volgende Britse verkiezingen te kunnen meedoen. De Conservatieven zijn bang dat deelname van de Referendum Partij hen in kiesdistricten waar ze maar over een bescheiden meerderheid beschikken, de overwinning kan kosten, waarvan het pro-Europese Labour profiteren zou.

In een pagina-grote advertentie die vanmorgen in vier landelijke Britse kranten verscheen, maakt Goldsmith duidelijk dat de aankondiging van Major niet ver genoeg gaat. Een referendum moet zich niet beperken tot de monetaire unie, maar hoort de stemming van het volk te peilen over het geheel van de betrekkingen tussen Brussel en het Verenigd Koninkrijk, schrijft Goldsmith in een open brief. Ook vindt hij dat zo'n referendum vóór of tegelijkertijd met de verkiezingen moet worden gehouden, omdat een eventuele toekomstige Labour-regering aan een Conservatieve belofte van een referendum niet gebonden is.

    • Dick Wittenberg