Kwestie China-Taiwan en daling Wall Street strijden om grootste invloed; Forse koersdalingen op beurzen Azië

HONGKONG / TOKIO, 11 MAART. Politieke onzekerheid rond de militaire oefeningen van China voor de kust van Taiwan en de val van ruim 3 procent Wall Street op vrijdag hebben vannacht en vanmorgen gezorgd voor forse koersdalingen op de beurzen in het Verre Oosten.

In Hongkong, dat zich uiterst gevoelig toonde voor de gebeurtenissen rond Taiwan, ging de Hang Seng-aandelenindex met 7,31 procent omlaag tot 10.397,45 punten. Dat is de vijfde grootste percentuele daling in de geschiedenis van de beurs. De daling van Hongkong versterkte op veel andere beurzen in Zuid-Oost Azië de koersval die in het kielzog van Wall Street was ingezet. Afgezien van Hong Kong was er volgens handelaren vrijwel nergens sprake van paniekverkopen en waren de omzetten op de beurs niet uitzonderlijk hoog.

In Singapore, naast Tokio en Hongkong het belangrijkste financiële centrum in Azië, sloten de aandelenkoersen, gemeten in de Straits Times-index, met 4,27 procent tot 2.298 punten. In Maleisië sloot de KLSE-index 2,77 procent lager.

In Taiwan zelf daalden de beurskoersen, gemeten aan de Taiwan Straits-index, met 2,03 procent. Volgens handelaren overheerste de spanning rond de Chinese militaire oefeningen het nieuws rond de koersval op Wall Street. De daling van aandelenkoersen bleef beperkt, wat voor een deel werd geweten aan de prijssteunende aankopen die de Taiwanese overheid al geruime tijd via aan de staat gerelateerde beleggingsinstellingen op de beurs doet om de koersen op peil te houden.

Aandelen op de beurs van Sjanghai gingen naar beneden met 1.365 punten, of 2,78 procent, tot 50.210 punten.

In Australië en Nieuw-Zeeland gingen aandelen ook over de hele linie omlaag. De index in Sydney sloot uiteindelijk 3,5 procent lager. De aandelenkoersen in Manila gaven 2,3 procent terrein prijs. In Jakarta daalde de beurs over de gehele linie met 4,7 procent. In Japan bleef de schade naar verhouding beperkt. Het Nikkei-gemiddelde van 225 belangrijkse aandelen sloot 1,78 procent lager op 19.796,29 punten. Dat is het laagste koersniveau sinds het begin van het jaar.