KNVB geeft clubs uitleg over plan sportkanaal

ROTTERDAM, 11 MAART. De KNVB overweegt de zogenoemde 'letter of intent', het contract met de partners over het sportkanaal, openbaar te maken. De professionele sector van de bond hoopt daarmee de heersende onrust over het nieuwe initiatief weg te nemen.

Volgens woordvoerder Rozie zullen de clubs bij het eventuele lezen van de verbintenis op niets nieuws stuiten. “Alles wat er in staat is bekend. Het gebeurt echter dat er uit het rapport verkeerd wordt geciteerd. Wij streven naar een zo groot mogelijke openbaarheid. Misschien is het daarom verstandig de bestuurders zelf inzage te geven.” Ajax drong dit weekeinde aan op meer openbaarheid. De KNVB zegt begrip te hebben voor het standpunt. Rozie: “Het enige wat Ajax vraagt is: 'Wat staat er nu precies in'. Gezien de ontwikkeling van de laatste dagen kan ik me dat wel voorstellen.” De reactie van Ajax kwam voort uit mededelingen die Feyenoords voorzitter Van den Herik daarvoor deed. Deze verklaarde gisteren de hand te hebben gelegd op de betreffende letter of intent. Hij zei daarin onder meer te hebben gelezen dat er sprake zal zijn van 'pay-per-view' (betaling na telefonische bestelling per wedstrijd).

“Betaaltelevisie mag elke week een wedstrijd uitzenden”, verklaarde Van den Herik. “De KNVB bepaalt welke en houdt rekening met een redelijke bezetting van het stadion. Maar wat is redelijk? Bovendien, clubs worden afgescheept met een paar miljoen per jaar. Thuis kijken een miljoen mensen voor een tientje. Dat is tien miljoen gulden. Waar gaat dat geld naar toe?” De KNVB begrijpt niet waar Van den Herik zijn uitspraken op baseert. Rozie: “Letterlijk staat in de overeenkomst dat pay-per-view en de radio-rechten geen onderdeel uitmaken van de overeenkomst. Deze zaken liggen open. Daar moeten nog afspraken over worden gemaakt. Dat hebben we op de betreffende bijeenkomsten ook duidelijk aan de clubs laten weten.”