Kirov Opera

Iolanta: Philips 442796-2 (2 cd) Sampler Kirov in Holland Philips 446910-2 Prins Igor: Philips 442537-2 (3cd)

Het bezoek van de Kirov Opera van Valery Gergjev uit St. Petersburg aan ons land, dat vandaag in het Haagse AT&T-Theater begint met de eerste van drie uitvoeringen van De speler van Prokofjev, was voor Philips aanleiding om twee nieuwe uitgaven uit te brengen in de reeks 'authentieke' Kirov-opnamen van Russische opera's, gemaakt in het Mariinski-theater in St. Petersburg: Oorlog en Vrede van Prokofjev en Iolanta van Tsjaikovksi. Verder is de adviesprijs van de Kirov-opname van Borodins Prins Igor (3 cd), die op 16, 17 en 19 maart in Den Haag wordt uitgevoerd, verlaagd tot 99 gulden, terwijl er ook een cd is uitgebracht met de hoogtepunten uit Prins Igor, de opera met ondermeer de beroemde Polowetzer dansen. Prins Igor, voltooid door Rimski-Korskakov en Glazoenv, wordt door Gergjev uitgevoerd in een nieuwe versie, waarbij ondermeer Borodins oorspronkelijke volgorde van de scènes is hersteld.

Daarnaast kwam er nog een sampler uit met Russische muziek door het orkest en koor van de Kirov Opera, het Ossipov Russisch Volksorkest, het St. Petersburgs Kamerkoor, de bariton Dmitri Hvorostovsky en de mezzo Olga Borodina. Muziek van Moessorgski, Tsjaikovski, Rachmaninof , Rimski-Korsakov en Glinka, o.a. een geweldig opgebouwde uitvoering van de kroningsscène uit Boris Godnoenov. De sampler wordt begeleid door een informatief boekje over de geschiedenis van het schitterende Mariinski-theater (het voormalige theater van de Russische tsaren, waar tal van Russische opera's en balleten hun première beleefden) en de Kirov Opera, Valery Gergjev en een aantal Russische sterzangers: Dmitri Hvorostovsky, Olga Borodina en Galina Gortsjakova.

Gortsjakova, die niet in Den Haag optreedt, zingt in Iolanta, Tsjaikovski's laatste opera, de prachtige lyrische titelrol van de blinde Provençaalse koningsdochter, die aanvankelijk onwetend van haar gebrek, uiteindelijk wordt genezen onder invloed van de liefde van graaf Vaudemont. De heerlijke melodieuze muziek van Tsjaiovski maakt deze opera tot een soort gezongen ballet.

    • Kasper Jansen