Israel en VS willen een front vormen tegen Hamas, Iran

PALERMO, 11 MAART. Israel en de Verenigde Staten willen van de komende anti-terrorismetop in Egypte gebruikmaken om een anti-terroristisch front te vormen tegen de moslim-fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas en tegen Iran. Dat wordt vandaag gemeld in Jeruzalem. De top heeft woensdag plaats in Sharm el-Sheikh en wordt door ongeveer 30 landen bijgewoond.

De vijftien lidstaten van de Europese Unie voelen overigens niets voor politieke en economische isolatie van Iran wegens de vermeende steun van Teheran aan Hamas, zo is het afgelopen weekeinde gebleken tijdens de informele vergadering van de ministers in Palermo.

De EU wil “de kritische dialoog” met Iran juist voortzetten. Zij stuurt binnenkort een delegatie naar Teheran om de Iraanse regering te bewegen tot een openlijke veroordeling van de recente bomaanslagen in Israel.

De Iraanse president Rafsanjani nam vanochtend afstand van de recente reeks aanslagen in Israel. Op een persconferentie weigerde hij echter “de strijd te veroordelen die zij voeren om hun rechten te herwinnen”. “Als de Europeanen hier komen om van ons te eisen dat we onze morele steun voor Hamas opzeggen en met het vredesproces van Oslo instemmen, dan hoeven zij niet eens de reis naar Teheran te ondernemen.” In een vraaggesprek met een in Londen uitkomend Arabisch blaadje erkende de leider van de Libanese Hezbollah, Hassan Nasrallah, voor het eerst dat Iran zijn groep financiert. Hij voegde eraan toe dat Syrië wapenleveranties aan Hezbollah via de Beka'a-vallei mogelijk maakt.

De Israelische premier Peres heeft zich lovend geuit over Arafat na de arrestatie van verscheidene Hamas-leiders door de Palestijnse politie. Hamas op zijn beurt heeft met nieuwe aanslagen gedreigd. De Israelische autoriteiten hebben extra veiligheidsmaatregelen genomen, met name ook met het oog op het bezoek van de Clinton, die na de top in Sharm el-Sheikh Israel zal bezoeken.