Iran wil morele steun voor Hamas niet opzeggen

TEHERAN, 11 MAART. De Iraanse president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani heeft vanmorgen afstand genomen van de reeks Palestijnse aanslagen in Israel. Op een persconferentie in Teheran weigerde hij echter “de strijd te veroordelen die zij voeren om hun rechten te herwinnen”.

“Iran veroordeelt in principe alle vormen van terrorisme, onafhankelijk van wie de uitvoerders zijn. Maar Hamas is een bevrijdingsbeweging en zij kan dus niet per se veroordeeld worden. Als blijkt dat zij bindingen heeft met terroristen, dan moeten die bindingen veroordeeld worden”, aldus de Iraanse president.

De Europese trojka wil volgende week Iran aandoen in het kader van de terrorismebestrijding, en de 'kritische dialoog met Iran' vormt daarbij de basis om van Iran een expliciete veroordeling te eisen van de zelfmoordaanslagen in Israel die door het moslim-fundamentalistische Hamas zijn opgeëist. “Als de Europeanen hier komen om van ons te eisen dat we onze morele steun voor Hamas opzeggen en met het vredesproces van Oslo instemmen, dan hoeven de Europese vertegenwoordigers niet eens de reis naar Teheran te ondernemen”, zo reageerde de Iraanse president. “Ik kan ze nu al zeggen dat wij daar niet aan denken en wij zullen ons geen standpunt laten opdringen door het Westen. De Verenigde Staten kunnen zich niet als onze vader gedragen en ons zeggen wat we moeten doen. Daartegen hebben wij onze islamitische revolutie gevochten.” “We zijn niet van plan ons te laten intimideren, ook niet als het komt tot sancties tegen Iran in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties” aldus Rafsanjani.

Rafsanjani verklaarde dat alle moslims de plicht hebben om te strijden tegen onrecht en dat iedere vredesregeling die inhoudt dat de wettigheid van de Israelische regering wordt erkend voor Iran onaanvaardbaar is, aangezien dat de erkenning inhoudt van een staat die gebaseerd is op religieuze discriminatie.

Volgens de Iraanse minister van buitenlandse zaken, Velayati, is Iran de grootste bondgenoot van de Palestijnse zaak, maar de verantwoordelijkheid voor de aanslagen van Hamas in Israel ligt volgens hem bij de Israelische regering zelf en bij haar bondgenoten. De kritiek op de Iraanse steun voor Hamas bestempelde Velayati zaterdag, eveneens op een persconferentie, als ongepaste buitenlandse inmenging. “We willen graag meewerken aan elke internationale conferentie om het terrorisme te bestrijden, want Iran is zelf het belangrijkste slachtoffer van het terrorisme.” Maar de komende top in Egypte bestempelde Velayati als “een politieke manoeuvre die alleen bedoeld is om Iran te isoleren en de aandacht van de wereld af te leiden. Iran moet als zondebok dienen voor het falen van het vredesproces”, aldus Velayati.

    • Wilfried Bossier