Europese landen voelen niets voor verdere isolatie van Iran

PALERMO, 11 MAART. Anders dan de Verenigde Staten voelen de vijftien lidstaten van de Europese Unie niets voor politieke en economische isolatie van Iran wegens de vermeende steun van Teheran aan de moslim-fundamentalistische Palestijnse organisatie Hamas.

De EU wil “de kritische dialoog” met Iran juist voortzetten en stuurt binnenkort een delegatie naar Teheran om de Iraanse regering te bewegen tot een openlijke veroordeling van de recente bomaanslagen in Israel.

Dat hebben de EU-ministers van buitenlandse zaken afgelopen weekeinde afgesproken tijdens hun informele vergadering onder Italiaans voorzitterschap in Palermo. De bijeenkomst werd gedomineerd door het stagneren van het vredesproces in het Midden-Oosten als gevolg van de aanslagen in Israel door zelfmoordcommando's van Hamas.

In een na afloop van de bijeenkomst uitgegeven verklaring - waarin “de barbaarse terroristische acties” in scherpe bewoordingen worden veroordeeld - zeggen de EU-ministers begrip te hebben voor de maatregelen die de Israelische regering heeft genomen ter bescherming van de bevolking. Maar tegelijkertijd wijzen ze erop dat het afsluiten van de Palestijnse gebieden tot grote problemen leidt voor de Palestijnse bevolking in Gaza en op de Westelijke Jordaanoever. De ministers dringen er dan ook bij de Israelische regering op aan de grenzen zo snel mogelijk weer open te stellen voor de doorvoer van in elk geval humanitaire hulp en bouwmaterialen, essentieel voor de wederopbouw. De EU is de grootste financiële donor voor de economische ontwikkeling van de Palestijnse gebieden, en juist die hulpstroom, inclusief de export van Palestijnse produkten, wordt getroffen door de Israelische veiligheidsmaatregelen.

Woensdag wordt in het Egyptische Sharm El-Sheikh een grote internationale 'anti-terrorisme top' gehouden, voorgezeten door de Amerikaanse president Clinton en zijn Egyptische ambtgenoot Mubarak. De EU wil op die bijeenkomst “volwaardige en actieve rol” spelen, zo werd in Palermo vastgelegd. Na de top in Sharm El-Sheikh vertrekt de 'trojka' van de EU - waarin thans Italië (als huidig EU-voorzitter), Spanje en Ierland zijn vertegenwoordigd - naar Teheran. Dezelfde 'trojka' gaat ook naar Libië en mogelijk naar Syrië. In Tripoli wil men de gelijkluidende boodschap als in Teheran afgeven, namelijk dat in heldere bewoordingen afstand moet worden genomen van ondersteuning of goedkeuring van terrorisme.