Europa's beurzen volgen Dow omlaag

AMSTERDAM, 11 MAART. De aandelenkoersen in Europa zijn vanmorgen over een breed front gedaald, als reactie op de koersval van 3,03 procent op Wall Street vrijdagavond. Daar ging het Dow Jones-gemiddelde met 171 punten omlaag tot 5.470 punten. De meeste Europese beurzen hadden vrijdagmiddag al een deel van de koersdaling in New York meegenomen, maar noteerden vanochtend toch fors lager. In Amsterdam stond de AEX-index om 12.00 uur vanmorgen 9,05 punten lager op 505,13 punten, een verlies van 1,78 procent. In Londen, dat doorgaans het gevoeligst toont voor koersontwikkelingen op Wall Street, noteerde de FTSE-index 2,07 procent, of 76,8 punten lager op 3.710,3 punten. Parijs ging 2,21 procent omlaag en Frankfurt, dat vrijdag sloot voordat Wall Street opende, stond rond het middaguur 2,69 procent lager. België noteerde een verlies van 2,41 procent.

De Europese obligatiekoersen noteerden fors lager in een reactie op de Amerikaanse markt. Het rendement op de tienjarige Nederlandse staatsobligatie ging vanmorgen fors omhoog tot 6,61 procent. Op de valutamarkt was er weinig reactie op de koersdalingen. Handelaren en analisten waren vanmorgen vooralsnog niet erg onder de indruk van de Europese reactie op de Amerikaanse koersval. “Dit is toch vooral een Amerikaanse aangelegenheid. Het beeld voor Europa is onveranderd.” zei senior analist H. Brouwer van Robeco Effectenbank vanmorgen. De enorme werkgelegenheidsgroei in de Verenigde Staten leidde vrijdag tot een koersval op de Amerikaanse obligatiemarkt waar het rendement op de dertigjarige staatsobligatie steil opliep tot 6,72 procent. De obligatiemarkt trok de aandelen mee naar beneden. Door het teken van kracht van de Amerikaanse economie wordt een officiële renteverlaging in de Verenigde Staten nu als zeer onwaarschijnlijk gezien, maar in Europa is er volgens Brouwer nog wel ruimte voor. “Mocht dat dan weer ten goede komen aan de dollar, dan is dat een extra steun voor aandelen in Europa.” Volgens analisten zijn de Amerikaanse en Europese aandelenmarkten het sterkst met elkaar verbonden via de internationale obligatiemarkt, waar de koersen aan weerszijden van de Atlantische Oceaan vaak gelijk opgaan, ongeacht het verschil in economische ontwikkeling tussen de VS en Europa. In een reactie op Wall Street daalden vrijdag de obligatie in Europa al scherp, waardoor het rendement op de toonaangevende tienjarige Nederlandse staatsobligatie opliep naar 6,52 procent. Met name de lagere obligatiekoersen zetten de Europese beurzen vanmorgen onder druk.

“Als ik de markten zo zie, gaat het niet dramatisch uit de hand lopen”, zei vanochtend directeur C. Molenaar van Delta Lloyd Investment Fund, een beleggingfonds met ongeveer 1 miljard gulden in aandelen. “En een vergelijking met 1987 (toen de effectenbeurs van Wall Street op 19 oktober met 22 procent kelderde; red.) zie ik al helemaal niet. Toen waren er 4 tot 5 maanden ongebreidelde speculatie aan vooraf gegaan, maar dat zie je nu niet. Er zijn wel veel nieuwe hoogtepunten geweest, maar zonder het speculatieve sentiment. Ik hou het op een kleine correctie.” Brouwer deelt die mening. “Het is niet echt om wakker van te liggen. Een kleine correctie mocht wel eens een keer, en een daling van een paar honderd punten is niet rampzalig.” Hij voorziet alleen een drama wanneer de economische onzekerheid een politieke pendant krijgt, in de vorm van het uit de hand lopen van de huidige spanningen rond Taiwan, waar China op dit moment grootscheepse militaire oefeningen voor de kust houdt. “De financiële markten hebben niets meer te maken met de economische ontwikkeling”, zei een doorgewinterde effectenhandelaar vanochtend. “Het is niet meer de economie die de stemming op de beurs bepaalt, maar het zijn de financiële markten die bepalen wat wij van de economie moeten vinden. Wat goed is voor de economie, zoals de signalen dat wij niet in een economische recessie terecht komen, is niet goed voor de markten. Die markten kijken naar de rente, en daar kan alleen geld worden verdiend als de rente daalt. Gebeurt dat niet, zoals vrijdag in Amerika, dan is Leiden in last. Het is het nerveuse geld dat de toon zet, niet de professionele beleggers en niet de particuliere beleggers, kijk maar naar de omzetten vanochtend op de beurs, niet veel bijzonders.” Op de vloer van de Amsterdamse Effectenbeurs reageerden handelaren vanmorgen lauw op het vuurwerk in de Verenigde Staten. “Er is geen reden tot paniek”, zei een commissionair. “Er bestaat nog steeds een enorm overschot aan liquiditeiten. Waar moeten mensen hun geld naar toe brengen als ze uit aandelen willen stappen.” Hij relativeerde de koersval van de toonaangevende Amerikaanse beursindex: “Veertien dagen geleden stond de Dow Jones ook op dit niveau, ik vertel mijn cliënten dat ze zich niet druk moeten maken.” Een collega staat enigszins verveeld langs de kant: “Ik had gehoopt dat er de markt heftiger had gereageerd”, zei hij. “Dan had ik daar met posities tegen in kunnen gaan en misschien van de paniekreactie kunnen profiteren. Nu is het afwachten geblazen.” Een handelaar constateerde dat er voorlopig geen grote Amerikaanse partijen zijn die hun aandelen kwijt willen. “Een enkele particuliere belegger raakt in paniek, maar de professionele partijen blijven zitten. Die wachten tot Wall Street vanmiddag opengaat.”