Economisch blok Andes-landen

TRUJILLO, 11 MAART. Vijf Zuid-Amerikaanse landen hebben gisteren een nieuw Andes-pact gesloten. Het samenwerkingsverband vervangt de oude handelszone die slecht functioneerde. Bolivia, Colombia, Ecuador, Peru en Venzuela willen zowel op economisch als politiek terrein een voorbeeld nemen aan de Europese Unie.

De regio telt honderd miljoen inwoners. De landen van het pact willen binnen vijf jaar een rechtstreeks gekozen Andes-parlement creëren. Een secretaris-generaal moet conflicten tussen lidstaten helpen oplossen. Tevens moet deze het Andes-gebied vertegenwoordigen op het internationale toneel, zo verklaarde de Peruaanse president Alberto Fujimori na afloop van de driedaagse topontmoeting van de vijf landen. “De nieuwe Andes-gemeenschap gaat een stap verder dan het handelsblok”, aldus Fujimori. Het pact is nog ver verwijderd van afspraken over het vrije verkeer van kapitaal en arbeid, maar de lidstaten hebben de basis gelegd voor toekomstige integratie, aldus de Peruaanse president. Het blok zal ook contacten leggen met de andere handelsregio van Zuid-Amerika, Mercosur, tussen Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, met de Europese Unie en met Aziatische handelsblokken. Verder willen de landen van het Andes-pact gezamelijk de armoede in de regio bestrijden en gaan ze vijf gecoördineerd de drugssmokkel, de corruptie en het terrorisme aanpakken. (AFP, Reuter, DPA, KRF)