De Boer voor straf gewisseld; Van Gaal legt zijn spelers meer tucht op

AMSTERDAM, 11 MAART. Zelfs in tijden van nieuwe voorspoed laat Louis van Gaal de teugels geen moment vieren. Als een strenge bovenmeester waakt hij over de discipline in zijn spelersgroep. Dat ondervond gistermiddag Ronald de Boer die in de zeventigste minuut werd gewisseld. De sierlijke middenvelder liep tegen FC Twente onnodig tegen een gele kaart aan. Het was zijn vierde hetgeen hem een schorsing oplevert van één wedstrijd, die van komende woensdag in Sittard tegen Fortuna. Van Gaal meende dat De Boer ook schuldig was aan het enige tegendoelpunt in de met 6-1 royaal gewonnen wedstrijd, omdat hij zijn directe tegenstander had laten lopen. De technisch directeur tilde daar zwaar aan omdat het doelsaldo bij het einde van de race om de landstitel weleens van belang kan zijn.

In het begin van de tweede helft kwam De Boer teruggelopen uit een buitenspelsituatie, terwijl Ajax aan de andere kant van het veld via Kluivert een nieuwe aanval opzette. De grensrechter vlagde, arbiter Luinge floot. Maar volgens de nieuwe regels was er uiteraard geen sprake van off-side omdat De Boer niet aan het spel deelnam. De rechtshalf probeerde met Luinge een discussie aan te gaan, tikte hem zelfs nog tegen zijn rug en kreeg vervolgens geel. Daarmee handelde Luinge wél conform de nieuwe richtlijnen.

De Boer vroeg na afloop aan Van Gaal maar geen tekst en uitleg. Hij zag de bui wel een beetje hangen. “Ik leed in die fase ook veel balverlies. Dus ik wist dat de reden of mijn slechte spel of die gele kaart moest zijn. Ik kan het wel begrijpen dat ik naar de kant werd gehaald.” Het aanraken van de scheidsrechter verklaarde hij gisteravond als een impulsieve reactie. “Luinge wilde niet met me praten. Ik tikte hem aan en zei: 'Sorry, ik sta hier'. Toen kwam die gele kaart. Ik heb er nu vier gehad en steeds omdat ik liep te mekkeren. Dat is niet slim. Maar ik stoor me eraan dat de scheidsrechters in Nederland niet altijd de nieuwe regels goed interpreteren. Over actief en passief buitenspel hebben we genoeg discussie gehad naar aanleiding van Nederland-Brazilië op het WK. En dan nog zie je scheidsrechters die de richtlijnen verkeerd uitvoeren.”

Van Gaal deelt de mening van De Boer. Maar hij heeft met zichzelf afgesproken geen oordeel meer uit te spreken over de arbitrage. Hij eist in dit opzicht ook meer zelfbeheersing van zijn spelers. Van Gaal moet momenteel toch al binnen smalle marges werken en dan is elke schorsing er één. Daarom handelt hij zonder aanziens des persoons. Al wordt De Boer pas voor de tweede keer in zijn loopbaan geschorst. Een wissel is toch iets pijnlijks voor een topvoetballer. Voor een gerespecteerde speler als Ronald de Boer, de voetballer van het jaar die vanavond op het VVCS-gala samen met Marc Overmars en Luc Nilis opnieuw tot de genomineerden behoort, maakt Van Gaal geen uitzondering. Misschien verlangt hij van een topspeler als De Boer dat hij juist het goede voorbeeld geeft.

De wissel van De Boer viel des te meer op omdat Ajax in dat gedeelte van de wedstrijd juist korte metten had gemaakt met FC Twente. In positieve zin onderscheidde zich vooral Hoekstra. De van PSV gekomen stand-in voor de langdurig uitgeschakelde Overmars speelde zijn eerste echte goede wedstrijd bij Ajax. Hoekstra trof het dat zijn directe tegenstander Ajoepov nogal onwennig opereerde. Een terugspeelbal van de rechtsback, die afkomstig is van Lokomotiv Moskou, was zo uit de richting dat doelman Sander Boschker zich blesseerde aan zijn bovenbeen in een poging de bal binnen de lijnen te houden. Hij kreeg geen gelegenheid voor verzorging en bij een schot van Hoekstra kon hij niet alert reageren toen de Rus de bal pardoes in eigen doel tikte (4-0). Het deed allemaal niets af aan de prestatie van Peter Hoekstra, the man of the match, die even later betrokken was bij het vijfde doelpunt en de zesde treffer zelf hard inschoot. Een sterke spelhervatting van doelman Van der Sar en een slimme dieptepass-op-maat van Ronald de Boer gingen eraan vooraf.

Hoekstra voelde zich in z'n element. Zijn naam werd diverse malen gescandeerd door het publiek. De kansen die Van Gaal hem steeds heeft geboden wierpen voor het eerst vruchten af. Twee maanden geleden kwam hij nog niet eens de rechtsback van Heracles voorbij, gisteren liet hij af en toe fraaie technische hoogstandjes zien zoals een passeerbeweging met een boogballetje en een trucje op de achterlijn.

Met gemengde gevoelens had hij vorige week vanuit Nederland de succesvolle missie van Ajax in Dortmund gevolgd. Hoekstra is immers voor Europa-Cupwedstrijden niet speelgerechtigd en reisde woensdag naar zijn ouders in Assen. “Daar heb ik 's middags heerlijk op een pleintje lopen voetballen. Daarna heb ik bij mijn vriendin in Groningen op tv de wedstrijd in Dortmund bekeken. Als het zo goed gaat ben je toch een beetje bang dat je je plaats in het elftal kwijt raakt.”

Van Gaal constateert kennelijk ook progressie bij Hoekstra op de training. Zelf voelt hij in ieder geval dat het steeds beter gaat. “Ik was toch wel wat gewend bij PSV, maar in het begin voelde ik me gebroken als ik thuis kwam. Je moet je op de trainingen niet alleen goed concentreren, het is ook heel arbeidsintensief met veel duels en positiewisselingen in kleine ruimtes. Ik voel nu meer kracht in beide benen. De timing, het juiste moment van lopen is beter geworden. Alleen het voetballen met rechts en het koppen zijn nog zwakke punten. Ik wil natuurlijk per se kampioen worden. Want de landstitel is dit seizoen de enige prijs die ik met Ajax kan winnen.”

    • Onze Erik Oudshoorn