Commerzbank benadeelde fiscus Door onze correspondent

BONN, 11 MAART. Sinds meer dan tien jaar heeft de Commerzbank de Duitse fiscus benadeeld door onjuiste jaarcijfers te presenteren. De directie van de bank, de vierde in grootte in de Bondsrepubliek, heeft daarvan zelf dezer dagen schriftelijk melding gemaakt aan de belastinginspectie. De bank ontkent dat zij, zoals Der Spiegel vandaag meldt, met de balanstrucs een totaalbedrag van soms 700 miljoen mark per jaar buiten bereik van de fiscus heeft gebracht, maar zij bevestigt dat zij haar belastingopgaven sinds 1984 moet corrigeren.

Op de balansen van de Commerzbank zijn sinds 1984 in een reeks gevallen hoge bedrijfsafschrijvingen van buitenlandse dochters, vooral in het kredietbedrijf in de VS, opgenomen hoewel die met het fiscaal belastbare jaarresultaat in Duitsland, en dus met de Duitse belastingverplichting, niets te maken hadden. Dat de raad van bestuur van de bank dit nu aan de belastinginpectie heeft gemeld berust maar gedeeltelijk op vrijwilligheid, want de Duitse fiscale recherche was de Commerzbank al op het spoor gekomen bij onderzoek in de boekhoudingen van klanten van de bank.

Zo zouden bijvoorbeeld bij het in grote moeilijkheden geraakte scheepsbouwconglomeraat Bremer Vulkan Verbund AG, waar de Commerzbank huisbank is, “onjuistheden” in het financiële verkeer met de bank zijn opgevallen. Bestuursvoorzitter van de Commerzbank, Martin Kohlhausen had vorige week nog in boze brieven aan de ministers Waigel (financiën) en Rexrodt (economische zaken) geklaagd over het fiscale onderzoek dat volgens hem “de bezorgdheid over de financiële reputatie van Duitsland en zijn samenleving” onnodig vergroot.

Volgens Der Spiegel moet de Commerzbank rekenen op een navordering van de fiscus van circa 500 miljoen mark. De Commerzbank is, net als de Dresdner Bank, sinds vorig jaar zomer ook al geregeld in het nieuws doordat de fiscale recherche en de justitie een lijst in handen was gevallen van omstreeks 1600 klanten die waren ingegaan op aanbiedingen om geld over te brengen naar Luxemburgse bankdochters om belasting op rente te ontlopen.