Bob de Jong prolongeert jeugdtitel met records

CALGARY, 11 MAART. Met een schitterend wereldrecord op de 3.000 meter (3.53,06) en een Nederlands record op de vijf kilometer (6.37,55) prolongeerde Bob de Jong afgelopen weekeinde in Calgary zijn wereldtitel bij de jeugd. In het spoor van De Jong eindigden Jan Nijboer als zevende en Jelmer Beulenkamp als negende.

Bij de meisjes was de titel voor de Duitse Anni Friesinger, met een jeugdwereldrecord op de 1.000 meter (1.20,61) en de vierkamp. De tweede plaats was voor Renate Groenewold, die tekende voor nationale jeugdrecords op de 3.000 meter en de vierkamp. Frouke Oonk, goed voor een jeugdrecord op de 1.000 meter, werd zesde, Judith Straathof dertiende. Het succes mag voor een deel op naam worden geschreven van bondscach Jan de Kok, die dit seizoen Leen Pfrommer opvolgde.

Bob de Jong, na drie afstanden achtste, moest op de 5.000 meter negentien seconden goed maken op nummer één, de Zuidkoreaan Kyeu-Hyuk Lee. In het vijfde paar legde de MTS-student de tegenstanders een zware opdracht op. Hij reed een baanrecord, dat minder dan drie seconden langzamer was dan de tijd waarmee Johann Olav Koss twee jaar geleden in Hamar Olympisch goud won. De 19-jarige stayer uit Leimuiden liet de rest ten minste op vijftien seconden.

“Die titel verlies ik op zeker”, had hij een maand geleden tegen De Kok gezegd. De tegenstand was aanzienlijk groter dan vorig jaar in Finland, waar hij uit de anonimiteit stapte. Daarbij heeft Calgary de reputatie vooral een baan te zijn voor sprinters, niet bepaald het metier van De Jong.

Sinds 1990, toen Falko Zandstra het internationale podium betrad, is de mondiale jeugdtitel met uitzondering van één jaar in het bezit van Nederlandse schaatsers geweest. De Amerikaan Brian Smith volgde in 1993 Jeroen Straathof op, daarna was het kampioenschap een prooi voor Jan Bos en De Jong. Het meisjestoernooi leverde daarentegen nog nimmer een Nederlandse zege op.

Door zijn tweede achtereenvolgende titel schaart De Jong zich in het gezelschap van Eric Heiden, Tomas Gustafson, Valerie Goek en Zandstra. De Amerikaan verlegde alle grenzen in de schaatswereld, de Zweed had de langste loopbaan, van de Rus werd na die triomfen niets meer vernomen en Zandstra lijkt op 24-jarige leeftijd van de piste te verdwijnen.

De Jong lijkt op geen van zijn voorgangers. Hij is geen alleskunner en ook geen allrounder; wel een stayer, met als specialisatie de tien kilometer. Kenmerkend is de voorzichtigheid waarmee De Kok hem op de langste afstand voorbereidt. De Jong reed er dit seizoen drie, die hij - inclusief het NK afstanden - won.

“Bob woont in de tien kilometer”, aldus De Kok. Dat is niet zo maar een kreet. Want hoe fenomenaal zijn prestaties tijdens de wereldtitelstrijd ook waren, Calgary heeft De Jong nog niet op zijn best gezien. Weinig stayers zijn in staat de tweede helft van een tien kilometer sneller af te leggen dan de eerste, De Jong kan het. Misschien ziet Calgary dat pas in 1998, wanneer op de Olympic Oval om het WK afstanden wordt gereden. Dat is na de Olympische Spelen van Nagano. “We gaan niet voor Nagano”, zegt De Kok Gemser na. “We gaan voor 13.30,55”, het wereldrecord van Johann Olav Koss. (ANP)