Beurzen Europa en Azië lager na koersval New York

AMSTERDAM, 11 MAART. Op de Europese effectenbeurzen zijn de aandelenkoersen over een breed front fors gedaald in reactie op de koersval van 3 procent op de aandelenbeurs van Wall Street vrijdagavond.

In Amsterdam stond de AEX-index rond het middaguur 9,05 punten lager op 505,13 punten, een verlies van 1,78 procent. In Londen, dat zich doorgaans het gevoeligst toont voor koersontwikkelingen op Wall Street, noteerde de FTSE-index 2,07 procent, of 76,8 punten lager op 3710,3 punten. Parijs ging 2,21 procent omlaag en Frankfurt, dat vrijdag sloot voordat Wall Street opende, stond rond het middaguur 2,69 procent lager. België noteerde een verlies van 2,41 procent. Op de obligatiemarkt daalden de koersen fors, waardoor het rendement op de tienjarige staatsobligatie opliep tot 6,61 procent rond het middaguur.

In de VS daalden de aandelen- en obligatiekoersen vrijdagavond scherp, na de bekendmaking van een spectaculaire groei van de werkgelegenheid in februari. Door dat teken van kracht voor de Amerikaanse economie vervloog op de financiële markten de hoop op een verder verlaging van de officiële rente in de VS en wordt de kans op oplopende inflatie hoger ingeschat.

Analisten en handelaren in Europa toonden zich vanmorgen, in afwachting van het openen van Wall Street, vooralsnog niet bezorgd over verdere koersdalingen omdat volgens hen de toestand van de economie in Europa niet vergelijkbaar is met die in de VS.

Volgens handelaren wees het verder verzwakken van overzees verhandelde Amerikaanse obligaties rond het middaguur wel op de mogelijkheid voor een lagere opening van Wall Street.

Ook in Azië daalden de aandelenkoersen vannacht en vanmorgen. Naast de koersval in de VS van vrijdag, speelden de oplopende spanningen tussen China en Taiwan een rol bij de nervositeit op de financiële markten.