Banken blokkeren kredieten aan Duits concern März

Het Duitse dranken- en levensmiddelenconcern März vraagt maandag uitstel van betaling aan. De onderneming is hiertoe gedwongen nadat de banken vrijdagavond hadden besloten niet langer leningen te verstrekken. Daarvoor zijn de schulden te hoog opgelopen. Zekerheden waren niet meer te krijgen.

Of het bedrijf uit Rosenheim uiteindelijk failliet gaat, is nog niet duidelijk zo liet März zondag weten. De schuldeisende instellingen willen wachten op de mogelijkheden die een bewindvoerder nog ziet, aldus de Bayerische Hypotheken- und Wechsel-bank in München.

März is in de moeilijkheden gekomen nadat het concern tal van overnemingen had gepleegd. Door de verliezen van de afgelopen drie jaar kon het de leningen voor de aankoop van al die bedrijven niet worden afbetalen. De schulden liepen op tot meer dan een miljard mark.

Het afgelopen jaar is März, van oorsprong een zuivelbedrijf, flink ingekrompen.Het aantal werknemers nam af van 7100 in het boekjaar 1991/92 tot het huidige aantal van 2100. De omzet over het boekjaar 1994/95 bedroeg 1,1 miljard mark (1,23 miljard gulden).