Bagdad als strijdperk schakers omstreden

De wereld reageerde verbaasd maar vooral boos toen Kirsan Iljoemzjinov, de voorzitter van de wereldschaakbond (FIDE), donderdag bekend maakte dat de tweekamp om de wereldtitel tussen Anatoly Karpov en Gata Kamsky in Bagdad zou plaatsvinden. Immers, Bagdad is de hoofdstad van Irak en dat land wordt door de Verenigde Naties geboycot. Iljoemzjinov, tevens president van de staat Kalmukkië, ging zijn boekje te buiten.

Het afgelopen weekeinde heeft het Presidential Board van de FIDE in Quatar vergaderd en vastgesteld dat voorlopig geen bezwaren waren tegen de beslissing van Iljoemzjinov.

Günther Löwenthal is het daar niet mee eens. Hij neemt zitting in de Executive Council van de FIDE, een controlerend orgaan.

Wat is die Iljoemzjinov voor een man?

Nou, hij komt eigenlijk over als een bescheiden, rustig persoon. Maar dat is natuurlijk in tegenspraak met de manier waarop hij in interviews overkomt, dan kan hij nogal autoritair zijn. Over de wijze waarop hij zich presenteert ben ik daarom niet zo geschrokken, wel van zijn beslissing om de tweekamp in Bagdad te houden. Ik ben het daar absoluut niet mee eens en dan druk ik me heel voorzichtig uit.

Heeft hij overleg gepleegd voordat hij tot deze opmerkelijke zet overging?

Nee, het is echt een eenmansactie. De betrokkenen heeft hij heel laat ingelicht. Afgelopen weekend heeft hij voor het eerst met zijn bestuur gesproken.

Zijn er geen andere mogelijkheden dan Bagdad?

Uit het informele circuit heb ik begrepen dat Moskou en Bakoe ook een aanbod hebben gedaan om de tweekamp binnen te halen. Maar in Moskou zijn rond die tijd verkiezingen en Bakoe is de plaats waar Kasparov, de aartsvijand van Karpov, vandaan komt. Dat ligt nogal gevoelig.'

Is er een mogelijkheid dat de tweekamp alsnog in één van die plaatsen gehouden zal worden?

Dat zie ik niet gebeuren. Maar in Bagdad zal het ook niet plaatsvinden den ik. De komende tijd zullen er veel protesten volgen.