Alberto Tomba roemloos ten onder op Noorse skipiste

LILLEHAMMER, 11 MAART. De brandstof was op, de energie verbruikt. Alberto Tomba leed in het weekeinde twee nederlagen tijdens de wereldbekerwedstrijden op de olympische piste van Hafjell in de buurt van Lillehammer. Zowel zaterdag op de reuzenslalom als gisteren op de slalom eindigde de tweevoudig wereldkampioen van Sierra Nevada op de vierde plaats.

Zaterdag nam de Zwitser Urs Kälin revanche voor het verlies tijdens de WK in Andalusië, gisteren onttroonde de Fransman Sebastian Amiez dank zij de tweede plaats de Italiaan als houder van de wereldbeker slalom. Amiez is de eerste alpine-skiër uit Frankrijk sinds 1972 die de bokaal veroverde. De Zwitser Michael von Grünigen had Tomba al eerder van de troon gestoten als verdediger van de WB-reuzenslalom, ook verloor de flamboyante Italiaan dit seizoen de wereldbeker algemeen aan de Noor Lasse Kjus.

“Ik ben zeer moe”, zei Tomba. “Ik had graag de wereldbeker slalom gewonnen, maar het is nu eenmaal niet anders. Ik vertrek nu drie maanden naar de Verenigde Staten. Ik wil de drukte ontlopen. Ben het gedoe rondom me zat. Aan mijn toekomst heb ik nog niet gedacht.”

Tomba hulde zich in nevelen. Na het WK kondigde hij aan nog een seizoen door te gaan, maar zijn trainer Gustav Thöni zei in Lillehammer: “Absoluut niemand weet wat hij gaat beslissen. Het is ook voor mij een groot raadsel”.

De Oostenrijker Thomas Sykora vierde gisteren zijn tweede seizoenzege op de slalom. De Oostenrijker eindigde in een tijd van 1.44,40 voor de Fransman Sebastien Amiez (1.44,87) en de Sloveen Jure Kosir (1.44,93). Amiez finishte als tweede en had in de eindstand 49 punten voorsprong op Tomba, die verleden jaar elf races won en in 1988, '92, '94 en '95 de slalom-wereldbeker pakte.

Koningin van de alpine-pistes was dit seizoen Katja Seizinger. De 23-jarige Duitse won zaterdag de reuzenslalom voor haar één jaar jongere landgenote Martina Ertl, die de wereldbeker veilig stelde. Seizinger had de afgelopen week in Lillehammer al de algemene wereldbeker veroverd en mag zich ook een jaar lang eigenaresse van de Super-G-bokaal noemen.

De afsluitende slalom leverde een zege op voor de Zwitserse Karin Roten. Het was haar eerste Wereldbeker-zege. Seizinger daarentegen bracht dit seizoen met onder meer drie overwinningen op de reuzenslalom haar totaal op 24 overwinningen in de wereldbeker. (ANP)