Akkoord piloten Air France

PARIJS, 11 MAART. Het arbeidsconflict tussen Air France en de pilotenvakbonden, dat vorig jaar leidde tot tal van stakingen, is bijgelegd. Het akkoord dat beide partijen bereikten is erop gericht de produktiviteit van de vliegeniers de komende twee jaar met een derde te verhogen, zo hebben vakbondsleiders zaterdag gezegd. De Franse staatsluchtvaartmaatschappij denkt hiermee de produktiviteit van de piloten op gelijke hoogte te brengen met die van de Lufthansa-piloten en die van de cockpit-bemanning van British Airways te overtreffen. Het aantal vlieguren van de Air France-piloten is voor 1996 vastgesteld op 623, tegen 542 in 1993. Deze stap is een van de maatregelen waarmee de onderneming haar verliezen hoopt weg te werken en haar concurrentiekracht wil verhogen. Dit jaar wordt de Franse markt geliberaliseerd en volgend jaar de Europese. In 1993 en 1994 beliepen de verliezen bij elkaar 10 miljard franc (3,25 miljard gulden). De cijfers over 1995 komen uit op een negatief resultaat van minder van 1,5 miljard franc, zo hoopt het bedijf. In 1997 moet Air France winst maken. (Reuter, AFP)