'Afwezige Barney zet me aan het denken'

Op de LTS begonnen m'n klasgenoten me opeens bij m'n achternaam te noemen. Omdat Barneveld een mond vol is, werd het Barn. Niet veel later noemde iedereen me Barney, naar dat stripfiguur uit de Flintstones. Ik word nog altijd veel met Barney aangesproken.

Zo'n zes jaar geleden, toen ik al fanatiek aan het darten was, kreeg ik van iemand een boek van de Flintstones. Op één van de plaatjes stond Barney leuk afgebeeld. Daar moet ik wat mee doen, dacht ik. Dus liet ik dat poppetje op een T-shirt afdrukken. Daarna speelde ik bijna alle wedstrijden in dat shirt, omdat het met Barney op m'n rug altijd goed ging.

Sinds een tijdje dart ik echter zonder Barney. Op advies van m'n sponsor. We wilden namelijk een aantal naar mij vernoemde dart-artikelen op de markt brengen. Als Barney Flintstone daar ook op zou staan, krijg je misschien problemen met de auteursrechten. Dus werd een logo ontworpen met een afbeelding van mijzelf. Dat staat ook op het T-shirt waar ik nu in speel.

Eerlijk gezegd betreur ik dat Barney er niet meer op staat. Met Barney werd ik tweede op het WK van 1995, zonder Barney ging het dit jaar veel minder. Dat zet je aan het denken. Ik ben huiverig geworden voor dat nieuwe logo. Misschien moet ik onder m'n nieuwe shirt die oude aantrekken. Of er een Barney-speldje op bevestigen, zodat-ie toch weer een beetje bij me is. Het publiek reageert niet altijd positief. Boze vaders, omdat ze hun zoontje hebben verteld over een darter in Barney-shirt. 'Dat is Barney helemaal niet', krijg ik dan van zo'n klein kereltje te horen.

    • Paul de Lange