Aantal rode kaarten in betaald voetbal dit seizoen naar recordhoogte; Sparta denkt nog niet aan verliezen

ROTTERDAM, 11 MAART. Alle transferperikelen hebben voorlopig geen invloed op de prestaties van Sparta. De tweede club van Rotterdam consolideerde de vierde plaats in de eredivisie en verheugt zich op het bekerduel in de halve finale tegen stadgenoot Feyenoord. Het gerucht dat Gérard de Nooijer volgend seizoen bij Arminia Bielefield speelt, is voor trainer Ten Cate reden tot relativeren. “Een tonnetje meer of minder maakt die buitenlandse clubs niets uit.”

Sparta won zaterdagavond in een aantrekkelijk duel met 5-2 van Heerenveen. De Friezen hoopten door een overwinning aansluiting te krijgen met de subtop, maar meer dan een stevige middenmootpositie lijkt er dit seizoen niet in te zitten voor het elftal van trainer De Haan. Heerenveen speelt te wisselvallig om hoop te koesteren op Europees voetbal.

Voor Sparta verloopt het voetbaljaar boven verwachting. Op twee fronten kan de club hoop koesteren op Europees voetbal. Dit seizoen geeft de vierde plaats ook recht op een plaats in het UEFA-Cuptoernooi. De beperkte begroting wordt bij Sparta ruimschoots gecompenseerd door de goede jeugdopleiding. Gisteren was Jochem van der Hoeven goed voor een doelpunt in de hoofdmacht. Het jeugdige talent scoorde 5-2.

Bij Feyenoord ontwikkelt Giovanni van Bronckhorst zich als een doelgerichte middenvelder. De elegante speler uit de eigen kweek scoorde twee keer tegen FC Utrecht en is nu clubtopscorer met negen treffers. Peter Bosz zorgde voor de 3-0 eindstand in de Rotterdamse Kuip, waar Feyenoord geen moment de vorm van afgelopen donderdag (Mönchengladbach uit) kon benaderen.

Beide clubs speelden gisteren de meeste speeltijd met tien man. Bij Utrecht werd Ten Hag na twee gele kaarten uit het veld gestuurd. De Feyenoorder Larsson mocht meteen de kleedkamer opzoeken, nadat hij Nascimento een elleboogstoot had gegeven. Scheidsrechter Luyten staat bekend als een arbiter die gemakkelijk kaarten trekt, deze middag had hij het gelijk aan zijn zijde.

In de Gelderse derby was Vitesse gelukkiger dan NEC. In de Goffert miste Janssen een strafschop en schoot Van Diemen tegen de paal. Voor Vitesse maakte de Rus Sjoekov de enige treffer van de wedstrijd. Bij NEC baarde linksbuiten Hoekman opzien. Hij weigerde het veld te ruimen voor Kooistra en moest door zijn aanvoerder Janssen overtuigd worden het gelijk van zijn trainer Koevermans. De coach werd in zijn hemd gezet, maar weigerde in te gaan op het incident. “Dat bewaar ik voor later.”

Vitesse had het aanvankelijk erg moeilijk met het verdedigend spel van NEC. Vorige week hadden de Arnhemmers het initiatief aan Ajax kunnen laten, dit keer moesten ze hun eigen creativiteit aanspreken. Bij NEC leidde Carlos Aalbers de defensie, nadat hij een half jaar geleden afscheid had genomen van het betaalde voetbal. Aalbers had het te druk met zijn werk, maar door het blessureleed moest Koevermans een beroep op hem doen. De kleine libero speelde alsof hij nooit was weggeweest, maar de vijftiende nederlaag kon hij niet voorkomen.

Voor Roda JC mag het seizoen als verloren worden beschouwd. De Limburgse club was vorig jaar de revelatie van de eredivisie, met een tweede plaats en Europees voetbal als verdiend resultaat. Trainer Stevens is er niet in geslaagd de goede prestaties een gevolg te geven. Vooral in thuisduels is Roda geen schim van de knokploeg van weleer. Tegen FC Groningen speelde de ploeg voor de zevende maal dit seizoen gelijk: 0-0.

“Gelukkig blijven de fans ons trouw steunen”, sprak Stevens na afloop van het weinig hoogstaande duel dat door ruim zesduizend toeschouwerd werd bezocht. “Roda heeft altijd de intentie om naar voren te voetballen. Dat het niet altijd lukt is wat anders. Maar de wil is duidelijk aanwezig.” Voor FC Groningen was het gelijkspel een halve overwinning. Na een paar magere jaren bevindt het team van trainer Westerhof zich in de middenmoot.

In de onderste regionen verloor Go Ahead Eagles met 2-0 van NAC. Volendam maakt moeilijke tijden door. Na de schlemielige nederlaag van vorige week tegen Willem II was dit keer De Graafschap te sterk. Volendam verloor in Doetinchem met 1-0. Viscaal scoorde. Volendam-trainer Jacobs houdt de moed er in. “Er had een gelijkspel in gezeten, maar of dat voldoende is voor de toekomst? We moeten verder, maar dat is vandaag niet gelukt.”

Na 26 speelronden in het betaalde voetbal is het record aantal rode kaarten gebroken. De scheidsrechters in eredivisie en eerste divisie deelden in totaal al 115 rode kaarten uit, in het hele vorige seizoen waren dat er 114. En dat was al meer dan ooit. In de eerste divisie gaven de arbiters 71 kaarten. Bij eredivisie staat het totaal op 44.