Wegwerpwerkers

'Wegwerpwerkers' in de VS leven in angst en vrees. Verzet tegen 'recht voor z'n raap' kapitalisme (5 maart). Het artikel richt zich op Amerika. Waarom, zullen de ex-medewerkers van Fokker, Philips, DAF, Shell en vele andere Nederlandse bedrijven zich afvragen. Ook in Nederland is geen baan meer zeker. Zijn we ook beland in het tijdperk van de wegwerpwerker? Of mag van het bedrijfsleven meer betrokkenheid gevraagd worden bij het lot van mensen die vaak hun beste krachten aan de onderneming hebben gegeven?

Laat het bedrijfsleven zich vooral richten op het levensvatbaar houden van bestaande activiteiten en het ontwikkelen van nieuwe activiteiten. Daarnaast zullen wij allen onze eigen strategie moeten ontwikkelen om te leven in een wereld zonder gegarandeerde banen. Overheid noch bedrijfsleven kunnen dit voor ons oplossen. Hoe zorg ik ervoor dat ik toegevoegde waarde lever aan onze maatschappij, waarvoor anderen willen betalen? Eigen verantwoordelijkheid en education-permanente zullen daarin sleutelwoorden zijn.

    • E. Visman-Van Baren