Tribune

De UEFA experimenteert met high-tech grensrechtersvlaggen en zendertjes. Met een druk op de knop kunnen lijnrechters de arbiter attenderen op iets wat achter zijn rug gebeurt. Een positieve ontwikkeling op de voetbalvelden?

Mario van der Ende, scheidsrechter, droeg zondag bij FC Groningen-Feyenoord voor het eerst een zendertje: “Ik denk dat het een goede ontwikkeling is, omdat het bijdraagt aan een snellere en dus betere communicatie tussen de scheidsrechter en zijn grensrechters. Afgelopen zondag ben ik bijvoorbeeld een paar keer via het zendertje geattendeerd op iets wat ik zelf niet kon waarnemen omdat het buiten mijn gezichtsveld plaatsvond. Als de lijnrechter dan op een knop op zijn vlaggestok drukt, hoor ik een piepgeluid. Het was overigens wel even wennen. De eerste helft had ik dat zendertje om m'n arm, maar dat zat niet lekker. De tweede helft stopte ik 'm in mijn broekzak, maar dat was het ook niet helemaal omdat zo'n ding nogal vibreert. Voor de wedstrijd had ik in overleg met de grensrechters afgesproken wanneer ze op die knop moeten drukken. Ik vind namelijk dat de zender alleen gebruikt moet worden als de gewone vlagsignalen onvoldoende zijn. Anders krijgen we een piepshow en dat is natuurlijk niet de bedoeling.”

Leo van der Kroft, oud-arbiter, lid van de internationale scheidsrechterscommissie van de UEFA: “In heel Europa experimenteren momenteel de kandidaat-scheids- en grensrechters voor het EK van komende zomer met die zendertjes. In mei wordt besloten of ook op het EK de zenders gebruikt gaan worden. In Zwitserland oefenen arbitrale trio's er al langer mee. De ervaringen daar zijn zeer positief, omdat de communicatie tussen de scheids- en grensrechters directer, sneller en dus duidelijker wordt. Ik denk ook dat onsportief gedrag van spelers door de snellere communicatie afneemt. En alles wat preventief werkt, is goed. Daarbij: in vergelijking met de tijd dat ik floot - ik ben gestopt in 1976 - is het voetbalspel sneller en hectischer geworden. Alleen daarom al is het logisch dat nu geëxperimenteerd wordt met iets dat de handelingssnelheid van het arbitrale trio verhoogt.”

Frans Derks, oud-scheidsrechter, voorzitter van Dordrecht'90: “Ik vind het niks. Sport is zo mooi omdat er mensen bij betrokken zijn. Dat maakt het heel emotioneel. Prachtige momenten worden afgewisseld door falen. Een spits die voor open doel naast schiet of een grensrechter die een verkeerde beslissing neemt. Het hoort er allemaal bij en dat moeten we ook kunnen verdragen. Elektronica op een voetbalveld is nergens goed voor. Straks krijgen we nog spelers met zendertjes, zodat ze beter gecoacht kunnen worden. Een lijnrechter kan die vlag toch gewoon omhoog houden als hij de scheidsrechter op iets wil attenderen? Een goede scheidsrechter ziet het ook meteen als die vlag omhoog gaat. Nu moet de grensrechter op een knop drukken, maar wat als hij per ongeluk op die knop drukt? En wat als de scheidsrechter gehoor-gestoord blijkt te zijn? Ja, dat komt voor, u moest eens weten... Volgens mij zorgt zo'n zender alleen maar voor verwarring. Vernieuwingen vind ik prima, maar laten ze dan wel met dingen komen die bijvoorbeeld de eigenlijke speeltijd doen toenemen en de vaart in het spel houden. Daar heeft het publiek ook meer aan. Nu vrees ik dat je het tegenovergestelde krijgt: een scheids- en grensrechter die delibereren over de vraag of er nou wel of niet op die knop is gedrukt.”

Jan Dolstra, grensrechter, experimenteerde afgelopen zondag bij Groningen-Feyenoord ook met de nieuwe elektronische uitrusting: “Op zich verschilt de nieuwe grensrechtersvlag nauwelijks van de oude. Op de stok zit op duimhoogte alleen een rood knopje. Het zou inderdaad kunnen dat je die knop per ongeluk indrukt, maar het signaal wordt pas gegeven als je de knop echt goed indrukt. Zondag heb ik drie keer gedrukt, twee keer bij een wissel en één keer voor buitenspel toen Mario mij niet goed kon zien. In dergelijke gevallen is het een uitkomst dat ik met een geluidssignaal contact kan maken. Het is een goede aanvulling op de normale vlagsignalen. Pas als die niet het gewenste effect hebben, druk je op de knop. Overigens kwam het signaal in Groningen niet atijd over. Eén keer heb ik meerdere keren achter elkaar moeten drukken, omdat Mario het geluid niet hoorde. Maar ach, dat is een klein technisch mankement.”

Hans Westerhof, trainer van FC Groningen: “Ik las maandag pas dat het arbitrale trio bij ons duel tegen Feyenoord gebruik had gemaakt van zendertjes. Niets van gemerkt, mijn spelers ook niet. Ik vind het overigens prima. Alle middelen die een wedstrijd beter laten verlopen, zijn immers een vooruitgang.”

    • Paul de Lange