Softdrugs (1)

Redacteur Köhler stelt in de krant van 29 februari dat het gezondheidsrisico van softdrugs meevalt en dat legalisering de aan drugs gerelateerde criminaliteit sterk doet afnemen.

Met het eerste deel zullen de meeste deskundigen het eens zijn. Sterker nog, het gezondheidsrisico van veel harddrugs, onder andere opiaten, is afgezien van het verslavende karakter, minder dan dat van alcohol en roken. Het tweede deel (legalisering vermindert de criminaliteit) is kwestieus. Het beste bewijs ertegen is, dat de criminaliteit in Nederland niet is afgenomen, terwijl er al jarenlang een feitelijke legalisering van softdrugs is.

De vergelijking met de prositutie is hier treffend. Prostituee en klant zijn niet strafbaar, wel de handelaar in prostitutie, de souteneur. Toch bleef de criminaliteit hier redelijk binnen de perken door het lokale, hooguit nationale karakter van de prostitutie. Ook dat is veranderd en verhard door de internationaal opererende benden, die in de drugshandel actief zijn.

De door Köhler gesignaleerde vreedzame cannabisroker verwerft zijn genotmiddel overigens wel via mondiaal opererende criminele benden, die hun lucratieve handel niet zomaar laten afpakken.

    • A. Hoogendoorn Lochem