'Servië pareert gang getuigen naar tribunaal'

BELGRADO, 9 MAART. De twee van oorlogsmisdaden verdachte soldaten die vorige week zaterdag in Servië zijn aangehouden, waren op weg naar het tribunaal in Den Haag.

Met hun arrestatie zou Belgrado willen verhinderen dat zij belastende getuigenissen kunnen afleggen over de betrokkenheid van president Milosevic bij de gruweldaden in Bosnie.

Dat zegt de politiek commentator Dragan Cicic van het kritische weekblad Nin in Belgrado. Tot dusver is de aanhouding van Drazen Erdemovic en Radoslav Kremenovic, die als soldaten in het Bosnisch-Servische leger in juli 1995 een bloedbad zouden hebben aangericht onder moslims uit Srebrenica, uitgelegd als een blijk van coöperatie van Belgrado met het tribunaal. Er zijn echter geen tekenen dat ze zullen worden uitgeleverd.

“De twee waren uit vrije wil onderweg naar Den Haag, bereid om te getuigen, toen ze door de Joegoslavische politie in de stad Novi Sad werden opgepakt”, zegt Cicic. “President Milosevic, die zich de laatste tijd als vredestichter afficheert, is als de dood dat hij in verband wordt gebracht met de Servische wandaden in Bosnië.”

Hoofdaanklager Richard Goldstone van het VN-tribunaal voor oorlogsmisdadigers in voormalig Joegoslavië prees gisteren de hulpvaardigheid van de regering in Belgrado, dat voor het eerst toestaat dat onderzoekers van het tribunaal getuigen op Servisch grondgebied verhoren. Maar de weigering van de autoriteiten om verdachten uit te leveren noemde hij “een fundamentele breuk met de internationale verplichtingen”.

Goldstone beschouwt de twee gearresteerde militairen voorlopig als getuigen, en niet als verdachten, ondanks de bekentenis die ze tegenover een journalist van het Franse blad Le Figaro hebben afgelegd. Erdemovic zegt onder dwang van zijn superieuren zo'n zeventig moslims te hebben gedood als onderdeel van een slachting van in totaal twaalfhonderd (“vijftien tot twintig busladingen”) gevangen mannen uit de door Dutchbat bewaakte enclave Srebrenica, die in juli vorig jaar in Servische handen viel.

Ook verslaggever Renaud Girard van Le Figaro heeft verklaard dat Erdemovic op weg was naar Den Haag. Hij had hem tijdelijk zijn auto geleend, maar twee uur na afloop van het interview viel de Servische politie op diens onderduikadres binnen en arresteerde hem.

Bratislav Grubacic, hoofdredacteur van het persbureau VIP in Belgrado, zegt dat president Milosevic het tribunaal diep wantrouwt. “Gewone soldaten zullen vertellen dat ze hun bevelen kregen van hun commandant Ratko Mladic, die zich vervolgens achter Radovan Karadzic zal verschuilen, de politieke leider van de Bosnische Serviers die op zijn beurt de president van Servie kan beschuldigen. Dat wil hij koste wat kost voorkomen.”