Opvolger Holbrooke voor Bosnië vertrekt

WASHINGTON, 9 MAART. Robert L. Gallucci, de Amerikaanse diplomaat die sinds het aftreden van Richard Holbrooke vorige maand toeziet op de uitvoering van het Bosnische vredesakkoord, neemt ontslag. Gallucci, die onderminister van buitenlandse zaken is, wordt per 1 mei decaan van de vermaarde Georgetown School of Foreign Service in Washington, een instituut voor de opleiding van diplomaten en onderzoek op het gebied van internationale betrekkingen.

De rol van Gallucci (50) bij de uitvoering van het Bosnische vredesakkoord wordt overgenomen door John C. Kornblum (52), die al opvolger is van Holbrooke als onderminister voor Europese aangelegenheden. Kornblum is net als Gallucci een carrière-diplomaat. Hij maakte bij de vredesbesprekingen in Dayton deel uit van het team van bemiddelaars van Holbrooke. Kornblum vertrekt zondag naar Europa voor een bezoek aan Servië, Bosnië en Kroatië.Gallucci vestigde in 1994 internationaal de aandacht op zich door van Noord-Korea de toezegging af te dwingen dat het zijn nucleaire programma, dat volgens Washington gericht is op de produktie van kernwapens, zou beperken. In ruil daarvoor bood Washington technologische bijstand aan en levering van energie.

Minister van Buitenlandse Zaken Warren Christopher noemde Gallucci gisteren een van de meest effectieve regeringsfunctionarissen die hij heeft gekend. Diens nieuwe functie aan de Georgetown University staat in hoog aanzien, een collega van Gallucci merkte gisteren op dat hij de overstap ook gemaakt zou hebben als hij de kans gekregen had.

Kornblum zal inzake Bosnië worden bijgestaan door twee diplomaten die allebei op de Balkan gestationeerd zijn geweest, William Montgomery en Rudolph Perina. Montgomery is tevens speciaal assistent van president Clinton en Christopher.

Het Amerikaanse ministerie van buitenlandse zaken telt een twintigtal onderministers, functies waarvoor een presidentiële benoeming en goedkeuring door de Senaat vereist is.