Kamsky mag niet naar Irak

WASHINGTON, 9 MAART. Saddam Hoessein presideert in burgerkleding over een vreedzame schaaktweekamp. De spelers, oud-wereldkampioen Anatoli Karpov en uitdager Gata Kamsky, staan een half miljoen van de twee miljoen dollar prijzengeld af aan UNICEF, voor noodlijdende kinderen in Irak.

Bagdad is een natuurlijke keuze, gelooft Kirsan Iljoemjinov, voorzitter van de wereldschaakbond FIDE. Het schaakspel ontstond in het Midden-Oosten, en keert met deze tweekamp terug naar zijn oorsprong, vindt hij. Iljoemjinov zegt dat hij bij zijn keuze voor Bagdad politiek en sport gescheiden heeft gehouden. Het embargo tegen Irak is immers economisch en politiek van aard, niet cultureel.

De regering van de Verenigde Staten denkt daar anders over. Kamsky mag in verband met de internationale sancties volgens de Amerikaanse wet niet naar Bagdad. De Amerikaanse schaakbond stelde voor om een uitzondering te maken. Sportlieden kunnen van de boycotregels worden vrijgesteld. Washington gaat daar niet op in.

“Kamsky wil spelen, waar ook ter wereld, maar hij wil niet de wet overtreden”, zegt Denis Barry, voorzitter van de Amerikaanse bond. Kamsky is een immigrant uit Rusland, die in New York woont. Hij beschikt nog niet over het Amerikaans staatsburgerschap. Als hij naar Bagdad gaat, zou dat zijn pogingen Amerikaans staatsburger te worden in gevaar kunnen brengen. Bovendien riskeert hij bij terugkeer in de VS een maximum celstraf van 12 jaar en een boete van een miljoen dollar. De indruk bestaat echter dat de FIDE niet aan Bagdad vasthoudt. De voorzitter van de Amerikaanse schaakbond heeft de voorzitter van de FIDE een fax gestuurd waarin hij er op aandringt een andere plaats te zoeken. Moskou en Baku zijn ook gegadigden voor de tweekamp. (ANP)