Jordanië onderschept 'verboden waar' Irak

AMMAN, 9 MAART. De Jordaanse autoriteiten hebben een Poolse zending reserveonderdelen en uitrusting voor gevechtsvliegtuigen met bestemming Irak onderschept, zo is in Amman bekendgemaakt. Een dergelijke leverantie is in strijd met de sancties van de Verenigde Naties tegen Irak, die deze week juist weer werden verlengd.

De goederen waren verborgen in een lading landbouwmateriaal die op het vliegveld van Amman werd onderschept na aankomst uit Warschau via Amsterdam, aldus een Jordaanse regeringswoordvoerder. Volgens de Iraakse importeur gaat het echter om reserve-onderdelen voor Poolse helikopters die worden gebruikt om onkruidverdelgers te sproeien. In Bagdad werd meegedeeld dat de Verenigde Naties uitdrukkelijk hun goedkeuring aan de levering hebben gehecht. De Poolse autoriteiten op hun beurt hebben onderstreept geen wapenleveranties te hebben goedgekeurd en de sancties tegen Irak strikt te eerbiedigen. Een zegsman op het ministerie van buitenlandse handel voegde daaraan toe dat Polen helemaal geen onderdelen voor gevechtsvliegtuigen produceert. Sinds de Jordaanse koning Hussein zich afgelopen zomer van zijn bondgenoot Saddam Hussein afkeerde, hebben zijn vertegenwoordigers verscheidene malen verboden zendingen voor Irak aan het daglicht gebracht. Irak ontkent steeds met kracht verboden waar te importeren. (Reuter)