In knollentuin knokt PSV voor elke meter

WAALWIJK, 9 MAART. PSV staat bovenaan in de eredivisie maar heeft nog niet de sterallures die bij een topclub passen. Vol overgave renden de spelers uit Eindhoven op het hobbelige gras van sportpark Olympia, dat de vergelijking met stadion Nou Camp in geen enkel opzicht kan doorstaan. Na het gelijkspel in de arena van Barcelona won PSV drie dagen later betrekkelijk eenvoudig van RKC: 1-3.

Trainer Advocaat heeft zijn spelers een voorbeeldige discipline bijgebracht. Hoe slecht sommige PSV'ers gisteravond ook in vorm waren, ze knokten voor elke meter en waren niet te beroerd de Waalwijkse knollentuin nog verder om te ploegen. Technische voetballers als Cocu en Van der Weerden zijn binnen een paar maanden omgevormd tot ijverige balafpakkers. Zelfs sterspeler Nilis onderscheidt zich elke wedstrijd met een bevuilde broek en een bezweet gezicht.

De Belg was ook tegen RKC van grote waarde voor PSV. Met een doffe knal opende hij na tien minuten de score, waarmee hij zijn totaal van dit seizoen op zeventien competitietreffers bracht. Net als tegen Barcelona scoorde hij met zijn linkerbeen dat zo langzamerhand net zo sterk ontwikkeld is als zijn rechter. Nilis bewijst altijd en overal dat hij een complete voetballer is. Hij is dan ook de voornaamste kandidaat om maandag bij het VVCS-gala uitgeroepen te worden tot beste speler in het betaalde voetbal.

De voorsprong van PSV werd halverwege de eerste helft ongedaan gemaakt door Petrovic. De kleine Montenegrijn verraste Waterreus met een afstandsschot in de verre hoek. In de beginfase had de PSV-doelman beter zicht op pegels van Danny Muller, de behendige Amsterdamse dribbelaar die steeds vaker over zijn eigen benen struikelde. In de eerste helft behoorde de zoon van oud-Ajacied Bennie Muller nog tot de betere RKC'ers.

Met gegroepeerd voetbal verwierf de thuisclub een veldoverwicht, maar zoals wel vaker vielen de goals bij de minst beproefde doelman. Vlak voor rust kreeg PSV de overwinning in de schoot geworpen. Eerst zag rechtsback Stam een dwarrelschot in de bovenhoek belanden. De oud-speler van Willem II zal het nooit toegeven, maar een beetje geluk kwam er wel aan te pas bij zijn fraaie treffer. Op het moment dat hij zijn linkervoet tegen de bal drukte, kwam het leder door een oneffenheid van de grasmat een paar centimeter van de grond.

De beslissing in de Brabantse derby viel in blessuretijd van de eerste helft. Een voorzet van Zenden werd door de PSV'er Vink en de RKC'er Schreuder gezamenlijk in het Waalwijkse doel gefrommeld. Juist doelman Vonk had meer geluk verdiend. Hij toont zich al een paar seizoenen een betrouwbare sluitpost en bewaarde tegen PSV de rust die alle verdedigers op hun gemak stelt. Volgens zijn trainer Van Veen behoort Vonk tot de beste keepers van Nederland, maar heeft hij het nadeel dat geen enkele RKC'er positief in het nieuws komt. Speel je eenmaal in Waalwijk, dan is het gedaan met de internationale aspiraties. Het lot van kleinschaligheid.

Ook PSV klaagt over te weinig aandacht van de bondscoach. Tijdens de afgelopen interlands was alleen linksback Numan geselecteerd voor het Nederlands elftal. De aanvoerder van PSV is voorlopig uitgeschakeld door een scheurtje in zijn hamstrings. Advocaat kon evenmin beschikken over zijn ervaren middenvelders Jonk en Wouters. De laatste staat zeker vier weken buitenspel met een kuitblessure. Jonk meldde zich voor de wedstrijd af met griep. Door de blessures kon de bij PSV opgeleide jeugdspeler Van der Leegte debuteren in de basis.

Ook Bouma en de IJslander Gudjohnsen kregen nog een paar speelminuten. Net als zijn collega Van Gaal bij Ajax wordt Advocaat de laatste weken geconfronteerd met een vrij krappe selectie. Door schorsingen en blessures kunnen de twee kampioenskandidaten na de winterstop nooit meer in hun sterkste opstelling spelen. Ondanks gerichte aankopen is PSV, dat de FIFA wil ingeschakelen om de aan Fluminense uitgehuurde Vampeta terug te krijgen, in noodsituaties aangewezen op spelers uit de eigen kweek. Dat maakt de wedloop met Ajax er alleen maar interessanter op. Welke club heeft dit seizoen de sterkst bezette reservebank?

    • Jaap Bloembergen