Heilige grond

In dit vroegere schoolgebouw viert de boksschool Albert Cuyp al 26 jaar haar successen. In die tijd heeft de vereniging vele nationale kampioenen voortgebracht, waarvan Pedro van Raamsdonk ongetwijfeld de bekendste is.

De school is gelegen aan de Albert Cuypmarkt in de Amsterdamse wijk De Pijp. Het gebouw is sinds de intrek van de boksschool vrijwel intact gebleven, de verschillende lokalen zijn nog duidelijk herkenbaar. In de oude gymzaal staat de wedstrijdring. Gezien de goede prestaties die de school heeft geboekt, wordt ze ook wel de 'Wieg der Kampioenen' genoemd. Die bijnaam weerspiegelt zich in de gevel van het gebouw. Daar zijn portretten aangebracht van de zeven grootste kampioenen die de club heeft voortgebracht. Die zijn echter niet van de laatste jaren. Na het afscheid van Van Raamsdonk ging het wat minder met de Albert Cuyp, maar de laatste jaren gaat het weer bergop. Zo'n zeventig boksers van verschillende nationaliteiten zijn volop bezig de club weer omhoog te helpen. Zo stond Raymond Joval lange tijd op de ledenlijst. Hij keerde de boksschool de rug toe, maar er staan meerdere talenten klaar om de rijke historie van de Albert Cuyp te doen herleven.