Getergde tuinlieden uit Kew zien directie als Grandiflora

LONDEN, 9 MAART. 'Uitbuiter'. 'Slavendrijver'. 'Profiteur'. Dat stakers hun werkgevers met weinig vleiende koosnaampjes sieren, is niet ongewoon. Maar zelden zal een bedrijfsleiding zijn vergeleken met de Aristolchia Grandiflora zoals de Britse plantkundige Chris Kidd gisteren deed. Voor de botanisch ongeschoolden geeft hij graag een beschrijving van die tropische bloem. “Ze ziet eruit als een wc-pot, stinkt naar rotte eieren, heeft de kleur van rottend vlees en is met vliegen overdekt.”

Kidd is een van de ruim honderd tuinlieden die gisteren hark en schoffel hebben neergelegd bij de Royal Botanical Gardens in Kew, een plaatsje aan de zoom van Londen.

In plaats van zich te ontfermen over de meer dan 40.000 verschillende soorten planten in 's werelds grootste botanische tuin, staan ze te posten bij de zes toegangspoorten. Ze delen pamfletten uit, vragen bezoekers een protestbrief te sturen naar de directie en roepen passerende automobilisten met spandoeken op om uit solidariteit te claxoneren. Een directielid lucht luidkeels zijn ontstemming over “al dat onwaardige getoeter”. Voor Kew Gardens is dit de eerste staking in de meer dan twee eeuwen lange geschiedenis.

De actie van de tuinlieden richt zich tegen de loonsverhoging zoals de directie die heeft voorgesteld. Botanici bij de koninklijke tuinen worden toch al schandelijk onderbetaald, zegt Richard Wilford. Anders dan in Nederland, meent Wilford, waar plantkundigen de waardering krijgen die zij verdienen en waar de honorering aan die hogere status ook is aangepast. Wilford, die als afgestudeerd bioloog in de rotstuin werkt, verdient na zeven jaar dienstverband jaarlijks niet meer dan 10.000 pond bruto, zo'n 25.000 gulden. Zijn collega Chris Kidd die geldt als een van de toonaangevende deskundigen in voortplanting van de regenwoudbegroeiing, moet het per jaar met 8.500 pond doen.

De tuinlieden zijn vooral verontwaardigd over het plan van de directie om het basisloon met niet meer dan 0,9 procent te verhogen.

Een eventuele aanvullende salarisverhoging zou aan prestaties worden gekoppeld. Maar de botanici vinden dat de directie daarbij veel te subjectieve criteria hanteert. Wilford vraagt zich af waarom de directie zijn communicatieve vaardigheden wil meten. Hij werkt de hele dag alleen.

Bij wijze van grap heeft de vakbond GMB al voorgesteld om de hoogte van de loonsverhoging te koppelen aan de groei van de planten waarvoor de tuinlieden verantwoordelijk zijn. Dat zou voor Chris Kidd heel gunstig uitpakken. De bloem van zijn geliefde Aristolochia Grandiflora was vorig langer dan 1 meter 60.

    • Dick Wittenberg