Frauderende Almelose wethouder blijft aan

bp ALMELO, 9 MAART. CDA-wethouder A. Sjoers van Almelo, die deze week is veroordeeld wegens belastingfraude, is politiek zwaar beschadigd, maar hoeft niet op te stappen, vindt de gemeenteraad.

xpPvdA-fractievoorzitter J. de Ruiter overwoog een motie van wantrouwen tegen hem in te dienen, maar zag daarvan af omdat daarvoor in zijn partij niet voldoende steun bestond.

Hoewel het voor de sociaal-democraten om “een principiële zaak” gaat, deelden de beide wethouders van deze partij, J. Altena en B. Kuiper, het vergaande fractiestandpunt niet. Kuiper: “Wij hebben als lid van het college van B en W een eigen verantwoordelijkheid. De stad moet worden bestuurd. Wij hebben geen behoefte aan een crisis.”

Altena en hij vinden met de andere leden van de gemeenteraad dat Sjoers weliswaar is beschadigd, maar niet zo ernstig dat hij moet vertrekken. Het PvdA-bestuur 'respecteert' het afwijkende standpunt van beide wethouders.

Het verbaast de Almelose PvdA-voorzitter M. Mertens dat “noch de betrokken CDA-wethouder noch het CDA politieke consequenties noodzakelijk hebben geacht. Vervolgens hebben B en W als collegiaal bestuur het politieke risico genomen om Sjoers te handhaven. Daarin gevolgd door de meerderheid van de raad”, stelt zij vast.

De Ruiter vindt het logisch dat de gemeenteraad de wethouder politiek veroordeelt. “De rechter stelt vast dat Sjoers in de periode dat hij raadslid was en de eed aan grondwet (en ook de fiscale wetgeving) aflegde, onrechtmatige handelingen verrichtte.”

De rechtbank in Almelo veroordeelde Sjoers, die niet voor commentaar bereikbaar was, deze week tot een boete van 15.000 gulden en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken, omdat hij en zijn broer tussen 1989 en 1994 60.000 gulden te weinig omzetbelasting afdroegen.